Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat het kopen van seks strafbaar moet worden. Dat blijkt uit een onderzoek van VU-masterstudenten Communicatiewetenschappen in samenwerking met de organisatie Exxpose, een jongerenbeweging die het kopen van seks in Nederland strafbaar wil stellen.

10-04-2019 | 11:59

In landen als Zweden, Noorwegen, Canada, Noord-Ierland en Frankijk wordt een verbod op het kopen van seks al toegepast. Dit onderzoek wilde uitvinden in hoeverre Nederlanders voorstander zijn om het kopen van seks strafbaar te stellen. Bijna de helft bleek voor het strafbaar stellen van het kopen van seks te zijn, waaronder vooral vrouwen. Uit de resultaten blijkt dat het zogenaamde ‘Zweedse model’ dus wel degelijk draagvlak heeft in de Nederlandse samenleving.

De vraag of het kopen van seks strafbaar gesteld moet worden, werd aan bijna 400 Nederlanders van 18 jaar en ouder voorgelegd. De studenten noemen de uitkomst opvallend. "We hadden niet verwacht dat er zoveel Nederlanders ontevreden zijn met het Nederlandse beleid en positief staan tegenover het strafbaar stellen van het kopen van seks, het zogenaamde Zweedse model. Wellicht hangt het samen met de hele #MeToo-discussie en de vele misstanden in de prostitutie die in het nieuws komen. Dat is maar een aanname, maar interessant voor een vervolgonderzoek", aldus Floris Hendrickx, één van de betrokken studenten.

Het onderzoek is door de VU bekroond met de prijs voor onderzoek met een hoge sociale impact.