Nieuw komend studiejaar! De specialisatie Text Mining

Voor iedereen die kunstmatige intelligentie wil toepassen op tekst en informatie.

15-05-2019 | 15:04

Om specifieke informatie uit zeer grote porties tekst te halen, moet je weten wat je zoekt en hoe je het kunt vinden. De nieuwe specialisatie Text Mining van de master Linguistics traint iedereen met een bachelor- en of masterdiploma bij het gebruik van text mining door middel van kunstmatige-intelligentietechnieken. Je leert wat de mogelijkheden en beperkingen zijn en hoe je moet reflecteren op de uitkomsten en de interdisciplinaire aspecten. De voertaal in de specialisatie is Engels.

Wat is Text Mining?
Wetenschappers en beleidsmakers hebben veel behoefte aan informatie die ergens in big data moet staan. Een paar voorbeelden:

• miljoenen medische rapporten en wetenschappelijke artikelen over specifieke symptomen verbergen veel informatie, klaar om ontdekt te worden;
• honderdduizenden documenten over economisch beleid geproduceerd door (niet-)gouvernementele instellingen;
• emoties, meningen en mentale toestanden van allerlei soorten mensen over allerlei onderwerpen zijn overvloedig te vinden op internet en in sociale media;
• historische archieven, bibliotheken met eeuwen aan boeken zijn nu digitaal beschikbaar, klaar om ontdekt te worden door nieuwe technieken.

Je hebt het je waarschijnlijk nooit gerealiseerd, maar de meeste big data is tekstueel en de hoeveelheid tekstuele informatie in digitale vorm neemt steeds meer toe. Hoewel taal toegankelijk is voor mensen, is dat niet het geval voor machines. Zo een enorme hoeveelheid informatie is echter heel moeilijk te onderzoeken. Hier is waar het belang van text mining duidelijk wordt.

Met text mining probeer je kennis, informatie en gestructureerde data uit tekst te halen door gebruik te maken van software en kunstmatige-intelligentietechnieken. Hoewel de methode van text mining zijn oorsprong kent uit de disciplines taalkunde, informatica en kunstmatige intelligentie, is de toepassing ervan relevant voor bijna alle kennisgebieden.

Inschrijven
Schrijf je snel in voor 15 juli 2019!

Meer informatie over het studieprogramma, inschrijven en toelating(Engels).