Arnon Grunberg nieuwe Vrije Schrijver van de VU

Arnon Grunberg wordt met ingang van 1 juni 2019 de Vrije Schrijver aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij zal tijdens zijn aanstelling aan de VU reflecteren op het thema Governance for Society, over de weerbaarheid van de democratie.

21-05-2019 | 15:11

"Ik wil de VU niet anders benaderen dan dat ik een slachthuis heb benaderd, een psychiatrisch ziekenhuis of een hotel in Beieren. Het gaat mij om het in kaart brengen van menselijke verhoudingen, hun overlevingsstrategieën op de werkplaats en het decoderen van hun geheime codes

Grunberg is de dertiende Vrije Schrijver aan de VU en de opvolger van Annelies Verbeke en eerdere Vrije Schrijvers zoals Bas Heijne, Ernest van der Kwast, Ronald Giphart, Renate Dorrestein en Abdelkader Benali. Grunbergs aanstelling duurt een jaar. “De VU verheugt zich op een eigenzinnige kijk op de academie en het thema Governance for Society,” aldus Rector Magnificus Vinod Subramaniam.

Arnon Grunberg (1971) woont in New York. Nadat hij op zijn zeventiende van zijn middelbare school gestuurd was, schreef hij een imposant oeuvre. Voor zijn debuut ‘Blauwe maandagen’ kreeg hij de Anton Wachter Prijs. Vertaald in 13 talen, werd het een Europese bestseller. Ook de vele titels die hij hierna publiceerde kregen diverse prijzen en sommige prijzen kreeg hij zelfs twee keer. In 2009 ontving hij de Constantijn Huygens Prijs voor zijn gehele oeuvre.

Grunberg was eerder verbonden aan de universiteiten van Delft, Wageningen en Leiden. Naast literair werk schrijft hij reportages, columns en essays voor kranten en tijdschriften uit vele landen. Hij onderzoekt zijn onderwerpen vaak van dichtbij. Zo bezocht hij een slachthuis en was hij ondergebracht bij Nederlandse militairen in Afghanistan.

De aanstelling van de Vrije Schrijver aan de VU wordt mede mogelijk gemaakt door VUvereniging. Grunberg zal tijdens zijn Vrije Schrijverschap ook colleges geven aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Foto: Sander Voerman