Hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap voor medisch bioloog

Yvette van Kooyk van Amsterdam UMC, locatie VUmc ontvangt Spinozapremie van 2,5 miljoen euro

21-06-2019 | 8:00

Vandaag maakte de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bekend dat vier hoogleraren – waaronder medisch bioloog Yvette van Kooyk van Amsterdam UMC, locatie VUmc - de NWO-Spinozapremie ontvangen en twee hoogleraren de Stevinpremie. De Spinoza- en de Stevinpremies zijn de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap. De laureaten krijgen ieder 2,5 miljoen euro, te besteden aan wetenschappelijk onderzoek en activiteiten met betrekking tot kennisbenutting.

Yvette van Kooyk
Hoogleraar en afdelingshoofd Moleculaire Celbiologie en Immunologie Yvette van Kooyk ontvangt de Spinozapremie voor haar onderzoek op het gebied van immunologie. Zij ontrafelde de manier waarop het immuunsysteem ontregeld raakt bij het ontstaan van kanker, auto-immuunziekten en infectieziekten zoals hiv/aids. Zij ontdekte dat bepaalde suikermoleculen, zogenoemde glycanen, de communicatie tussen cellen van het immuunsysteem kunnen stimuleren of juist remmen. Van Kooyk ontwikkelt nano-medicijnen die het immuunsysteem ondersteunen bij het gevecht tegen kanker en andere ziekten en geldt als wereld-expert op dit terrein.

Ambities waarmaken
Rector Magnificus van de VU Vinod Subramaniam: “Ik ben ontzettend trots dat Yvette van Kooyk de Spinozapremie heeft gewonnen. Na eerder onderscheidingen als de ERC Advanced Grant is dit een terechte bekroning op haar werk. De premie is een prachtig impuls om Yvette’s ambitie om het vakgebied immunologie tastbaarder te maken voor de maatschappij te realiseren.”

Ontmoeten en inspireren
Van Kooyk: “Bij kanker- of reuma-onderzoek hebben mensen meteen een beeld. Immunologie is veel lastiger voor het voetlicht te brengen. In Amerika heeft dit vakgebied veel meer maatschappelijk aanzien. Ik wil een sterk netwerk van glyco-immunologen opbouwen, zodat wij elkaar wat vaker kunnen ontmoeten en inspireren. Ook wil ik ons onderzoek graag sterker verbinden aan de klinische praktijk. En ik zou graag kunstenaars inschakelen om op een andere manier, buiten je eigen wetenschappelijke comfortzone, aan een breder publiek te laten zien wat immunologie omvat, waar de wetenschap aan werkt.” Lees verder in het interview dat NWO met Yvette van Kooyk hield.

Spinozapremie 25 jaar
De onderzoekers ontvangen de premie voor hun uitmuntende, baanbrekende en inspirerende werk. In 2019 krijgen excellente wetenschappers voor de 25e keer erkenning voor hun werk met de toekenning van de Spinozapremie en de Stevinpremie. Bij beide premies staat de kwaliteit van de onderzoeker voorop; waar bij de Spinozapremie de nadruk ligt op het wetenschappelijke werk en fundamentele vraagstukken, honoreert de Stevinpremie in de eerste plaats de maatschappelijke impact.

Laureaten
De andere winnaars zijn: historicus Bas van Bavel van de Universiteit Utrecht, hoogleraar Quantumfysica aan de Technische Universiteit Delft Ronald Hanson en Amina Helmi hoogleraar Dynamica, structuur en vorming van de Melkweg aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Andrea Evers hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden en hoogleraar Industriële Microbiologie aan de Technische Universiteit Delft Jack Pronk ontvangen de NWO-Stevinpremie.

De uitreiking van de Spinozapremies en Stevinpremies vindt plaats op woensdag 2 oktober in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Tijdens de uitreiking vertellen de Spinoza- en Stevinlaureaten wat hun onderzoek inhoudt en waar ze de premie voor willen inzetten.

Lees verder op de website van NWO

Fotografie NWO, Studio Oostrum/Hollandse Hoogte