Toby Kiers ontvangt Ammodo Science Award 2019

Toby Kiers, hoogleraar Dierecologie bij de Faculteit der Bètawetenschappen van de VU is een van de winnaars van de Ammodo Science Award 2019. Zij ontving de Award voor haar onderzoek naar het gedrag van schimmelnetwerken.

29-01-2019 | 13:27

Iedere twee jaar ontvangen acht internationale wetenschappers elk een geldprijs van € 300.000 voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Dit bedrag kan de wetenschapper naar eigen inzicht besteden aan een fundamenteel wetenschappelijk onderzoeksproject. Kiers reageerde geschokt en enthousiast over de prijs. Kiers: “De Ammodo Science Award biedt écht extra mogelijkheden. Ik kan nu risico's nemen in mijn onderzoek en nieuwe ideeën testen.”

Schimmelnetwerken
Kiers bestudeert het gedrag van ondergrondse schimmelnetwerken. Deze netwerken vervangen voedingsstoffen door plantenwortels. Het is bekend dat de handel tussen planten en hun symbiotische schimmels op een soortgelijke manier gaat als onze eigen economische markten, namelijk degene die de beste prijs biedt, wordt beloond. Wat niet bekend is, is waarom specifieke handelsstrategieën gekozen worden. Waarom gebruiken sommige schimmels hulpbronnen terwijl anderen snel handelen?

Schimmelnetwerken kunnen kilometers lang zijn. Kiers: “Wij willen weten hoe organismen noodzakelijke informatie integreren in hun complexe netwerken om zo handelsbeslissingen met planten uit te kunnen voeren. Voor iedere wetenschapper is de ultieme droom om middelen te krijgen om grootse ideeën uit te werken. Dit gaat nu werkelijkheid worden.”

Belangrijkste symbiose op aarde
Met deze prijs gaat Kiers synthetische schimmelnetwerken van planten maken en bijhouden hoe middelen door de netwerken bewegen. Kiers: “Wij willen weten hoe netwerken zich onder verschillende omstandigheden gedragen om uiteindelijk te kunnen voorspellen wanneer en waar middelen zullen worden verhandeld. Het gaat niet makkelijk worden. Wij gaan biofysica, stromingsleer, netwerktheorie en evolutie combineren. Het gaat een enorme multidisciplinaire inspanning zijn, maar uiteindelijk gaan wij een van de belangrijkste symbiose op aarde begrijpen.”

Over Ammodo Science Award
Ammodo en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) vinden fundamenteel wetenschappelijk onderzoek belangrijk voor het verruimen van kennis. In 2015 hebben Ammodo en de KNAW daarom de krachten gebundeld en de Ammodo Science Award in het leven geroepen. De doelgroep van de Ammodo Science Award bestaat uit in Nederland werkzame, internationaal erkende onderzoekers die niet langer dan vijftien jaar geleden zijn gepromoveerd. De Award stimuleert in het bijzonder de fundamentele wetenschap in Nederland op vier wetenschapsgebieden: Biomedical Sciences, Humanities, Natural Sciences en Social Sciences.

De officiële Award uitreiking was op 10 april 2019.

Bekijk het filmpje van Kiers dat tijdens de uitreiking is vertoond.

ammodo-science-award-kiers