Vitaminenpillen kunnen depressies niet voorkomen

Het dagelijks slikken van voedingssupplementen kan geen depressie voorkomen. Dit blijkt uit de jongste uitkomsten van het MooDFOOD-project, geleid door de Vrije Universiteit Amsterdam, dat na vijf jaar nu ten einde komt. Het project onderzocht de relatie tussen voeding en depressie.

05-03-2019 | 15:40

Binnen het project is het grootste gerandomiseerde klinische onderzoek naar het effect van voedingsstrategieën op de preventie van klinische depressie uitgevoerd. Meer dan 1.000 deelnemers met een hoog risico op depressie (maar nog niet depressief) uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje namen deel aan het onderzoek.

Onderzoeker Mariska Bot van Amsterdam UMC:  “Het slikken van supplementen blijkt niet overtuigend effectief bij het voorkomen van een klinische depressie, iets wat vaak gedacht wordt.”  Ook konden therapeutische sessies gericht op een gezond voedingsgedrag geen depressie voorkomen. Bot is eerste auteur van een artikel met deze conclusies, vandaag gepubliceerd in JAMA.

Veelvoorkomende aandoening
Depressie is een aandoening die meer dan 40 miljoen Europeanen treft. Eén op de tien mannen en één op de vijf vrouwen zal een depressie in het leven ervaren. Naarmate het aantal depressies toeneemt, zoeken meer mensen naar manieren om hun risico te verminderen door veranderingen in levensstijl, maar worden ze vaak overweldigd door verwarrende en tegenstrijdige informatie. Om Europeanen te helpen hun geestelijke gezondheid te beschermen, heeft het MooDFOOD-project evidence-based voedingsstrategieën ontwikkeld om depressie te voorkomen.

Depressie voorkomen door gezond eten
Projectcoördinatoren en hoogleraren Marjolein Visser en Ingeborg Brouwer van de Vrije Universiteit: “Het MooDFOOD-onderzoek laat zien dat deelnemers die aan meerdere therapeutische sessies deelnamen wél een kleinere kans hebben om een klinische depressie te ontwikkelen. Bovendien hebben eerdere onderzoeken binnen en buiten het MooDFOOD-project aangetoond dat eten volgens een gezond voedingspatroon kan helpen om de geestelijke gezondheid te ondersteunen.”

Op basis van een groot aantal onderzoeken en analyses trokken de MooDFOOD-onderzoekers de afgelopen jaren drie belangrijke conclusies. Ten eerste: een gezond eetpatroon kan het risico op het ontwikkelen van een depressie helpen verminderen. Ten tweede: bij mensen met obesitas leidt gewichtsverlies tot een vermindering van depressieve symptomen. En ten derde: vooralsnog laten voedingssupplementen geen gunstige effecten zien op depressieve symptomen of het voorkomen van een depressie.

Praktisch toepasbare middelen
Deze recente resultaten hebben belangrijke implicaties voor alle Europeanen. Het MooDFOOD-team heeft hun conclusies vertaald in middelen voor het grote publiek, gezondheidswerkers (huisartsen, diëtisten en psychologen), onderzoekers en beleidsmakers. Deze middelen staan, samen met de onderzoeksresultaten van MooDFOOD en volledige conclusies over de preventie van depressie via voeding, op de website van het consortium:

www.moodfood-vu.eu