Muzieklegende en wetenschapper samen op Lowlands

Henny Vrienten vormde voor één dag een gouden duo met Erik Scherder. Samen vertelden zij op het festival Lowlands wat muziek met je hersenen doet.

23-08-2019 | 14:48

Op vrijdag 16 augustus stonden Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en Henny Vrienten, frontman van de band Doe Maar, samen op de bühne. "Om het over muziek te hebben", zo vertelde Scherder de festivalbezoekers.

Wat doen bekende deuntjes als 32 jaar (Sinds een dag of twee) nou precies met je hersenen? Waarom kunnen we sommige nummers toch niet uit ons hoofd krijgen? En wat maakt toch dat we bij het horen van liefdesliedjes direct vlinders in ons buik rond voelen fladderen?
Om deze vragen te beantwoorden, kroop de muzieklegende achter zijn gitaar en de wetenschapper achter zijn spreekgestoelte. Het publiek werd vervolgens een uur lang heen en weer geslingerd tussen magische meezingers en de wonderen der wetenschap.

Na het optreden sprak Erik Scherder nog kort over het optreden: "Henny is van mijn generatie en ik heb natuurlijk altijd van hem geweten hoe goed hij is, wat hij kan en wat hij bereikt heeft. En als musicus is hij geweldig. En dat ik hier dan met een top artiest, een top musicus mag staan op Lowlands dat komt misschien maar één keer in je leven voor. Een hele bijzondere ervaring."

Vragend naar een mogelijke partner voor een toekomstig optreden, reageerde Scherder als volgt: “Ik heb het geluk gehad dat ik in het concertgebouw een aantal dagen heb mogen optreden met mensen als Pekka Kuusisto, een wereldberoemde violist. Maar eigenlijk vind ik het publiek misschien wel het allermooist. Waar ik ook ga, ik heb altijd het geluk dat ik de kans krijg om het verhaal over het brein de wereld in te brengen. En dan zelfs nog met mensen die tot de top behoren. Ik ben verwend! En dit was wel een van de top verwennerijen.”

Henny Vrienten gaf eveneens aan zeer tevreden te zijn met zijn act met Erik Scherder: ”Meer dan. Het was geweldig!”

Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist en tevens de draaiende motor achter het Lowlands college, over het gelegenheidsduo: “Hoe mooi dat we wetenschap en muziek op deze manier bij elkaar kunnen brengen. De helft van de mensen kon niet eens de zaal in, dat zegt natuurlijk iets over de populariteit van Henny Vrienten, maar ook van Erik Scherder.”

Erik_Scherder_Lowlands_500x333px