VU in top 150 Times Higher Education World University Ranking 2020

De Vrije Universiteit Amsterdam prolongeert de sterke positie in de World university ranking, uitgebracht door Times Higher Education: deze ranking positioneert de VU op nummer 138 in vergelijking met een positie van nummer 166 in het voorgaande jaar.

19-09-2019 | 9:22

Voor het vierde jaar op rij staat de Universiteit van Oxford op de eerste positie in de ranking. Van de landen die het meest optimaal zijn gerepresenteerd in de top 200, staat de VS op de eerste positie met 60 instellingen in de top 200, UK op de tweede positie met 28 instituten, Duitsland derde met 23 instituten, en Nederland samen met Australië op nummer vier met beiden elf instituten die worden gerepresenteerd in de top 200.

De Times Higher Education World university ranking is een ranglijst van bij benadering 1400 wereldwijde onderzoeksuniversiteiten, gebaseerd op de overkoepelende doelstellingen van een universiteit: onderwijs, onderzoek, kennisoverdracht en internationale oriëntatie. Deze doelstellingen zijn verder gespecificeerd naar dertien prestatiegraadmeters, verdeeld over vijf brede domeinen met verschillende wegingsfactoren:
·         onderwijs (leeromgeving en reputatie, 30%),
·         onderzoek (volume, inkomen en reputatie, 30%),
·         citaties (impact onderzoek, 30%),
·         internationaal perspectief (staf en studenten, 7,5%) en
·         onderzoeksinkomsten uit het bedrijfsleven (innovatie en valorisatie, 2,5%).

Binnen de vijf indicatoren scoort de Vrije Universiteit Amsterdam opvallend goed op het gebied van onderzoekskwaliteit, meer specifiek ten aanzien van citatie-impact. De recente positionering in deze ranking is voornamelijk te danken aan de sterke onderzoekskwaliteit van de VU. Een resultaat om trots op te zijn!

Times Higher Education brengt naast de World university ranking onder andere ook de Impact ranking en Europe Teaching ranking uit. De Vrije Universiteit Amsterdam positioneert zich sterk in deze twee laatstgenoemde rankings: de universiteit neemt in 2019 een positie in van nummer 16 in de Impact ranking, en nummer 24 in de Europe Teaching ranking.