Impact Award 2019 voor hoogleraren Erwin Peterman en Gijs Wuite

Erwin Peterman, hoogleraar Natuurkunde van Levende Systemen, en Gijs Wuite, hoogleraar Natuurkunde van Levensprocessen hebben de Impact Award 2019 gewonnen. De Amsterdamse Impact Award wordt ieder jaar toegekend aan gerenommeerde onderzoekers of onderzoeksgroepen, die met hun onderzoek en innovaties een betekenisvolle bijdrage hebben geleverd aan de maatschappij. De Award is een lifetime achievement award en geen geldprijs.

05-11-2019 | 9:10

LUMICKS
Met hun instrumenten, zoals het optisch pincet en de fluorescentiemicroscoop, kunnen Peterman en Wuite de kleinste details van cellulaire  processen in kaart brengen. Zij slaagden erin hun hoogwaardige apparatuur, ontwikkeld voor fundamenteel onderzoek te commercialiseren. Dit vormde de basis voor de spin-off LUMICKS die zich inmiddels marktleider mag noemen op het gebied van hightech meetinstrumenten voor dynamic single-molecule analysis. De instrumenten stellen onderzoeksgroepen wereldwijd in staat om beter inzicht te verkrijgen in hoe ziekten zich ontwikkelen en voorkomen kunnen worden.

Andere winnaars
Jaap Bonjer, hoogleraar heelkunde aan Amsterdam UMC krijgt de prijs voor de oprichting van het Amsterdam Skills Centre for Health Sciences (ASC). Roeland van Geuns, lector Armoede Interventies aan de Hogeschool van Amsterdam, krijgt de Impact Award voor zijn onderzoek naar de armoede en schuldproblematiek. Een bijzondere vermelding gaat naar Willem Bouten van de Universiteit van Amsterdam voor de ontwikkeling van lichtgewicht GPS-trackers voor vogels.

Meest innovatieve wetenschappelijke Amsterdams idee
De Impact Awards vallen onder de Amsterdam Science & Innovation Award voor het meest innovatieve wetenschappelijke idee van Amsterdam. De prijsuitreiking is een initiatief van IXA (Innovation Exchange Amsterdam, het Knowledge Transfer Office van de UvA, VU, HvA en Amsterdam UMC (locatie AMC en VUmc). De onderzoekers ontvangen hun Award op 26 november 2019.