Herdenken aan de VU: over de stilte en het vertellen

23-04-2020 | 15:39

Banner Herdenken 4 mei 2020

Op 4 mei slaan VUvereniging en het VU debat- en gesprekscentrum 3D de handen online ineen voor een bijzonder programma met als thema Herdenken. Bettine Siertsema spreekt over de stilte en de waarde van herdenken, ook in deze tijd waarin we afstand houden van elkaar. Wim Berkelaar gaat in op de verhalen achter de herinneringsplaquette tegenover de aula van de VU, waarop de namen staan van de gevallenen die verbonden waren aan de universiteit. Hiernaast is er muziek van cellist Brendan Jan Walsh.

In de Tweede Wereldoorlog heeft de Vrije Universiteit veel leden van haar academische gemeenschap verloren. Zij waren (oud-)student, hoogleraar, medewerker of bestuurder. Achter het herinneringsteken dat ter ere van hen in de VU hangt, gaan veel verhalen schuil. In het nieuwe boek EenWim Berkelaar 2020oorlogsplaquette ontrafeld. Het herdenkingsmonument 1940-1945 van de Vrije Universiteit Amsterdam wordt hier uitgebreid op ingegaan en komen we meer te weten over wie de mensen waren achter de namen op de plaquette. Door de huidige omstandigheden is het uitkomen van het boek uitgesteld tot september, maar (mede)auteur Wim Berkelaar deelt nu al enkele van de bijzondere verhalen uit het boek met ons. Berkelaar is als geschiedkundige verbonden aan het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme aan de VU en is radiomaker en vaste gast bij het Radio 1 programma OVT. Hij gaat in op het ontstaan van herinneringsmonument en spreekt over hoe herdenken aan de VU vorm kreeg. Ook zal hij enkele van de verhalen vertellen die schuil gaan achter de namen op de plaquette.

Bettine Siertsema is universitair docent geschiedenis aan de VU en schreef verschillende boeken over de Holocaust. Recent verscheen van haar hand het boek Diamantkinderen – Amsterdamse Diamantjoden en de Holocaust. Op 4 mei reflecteert zij op herdenken in deze tijdBettine Siertsema 2020 van afstand houden. Ze gaat in op de stilte: de stilte die we nu op straat ervaren, de twee minuten stilte, maar ook de stilte van het zwijgen over het lot van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Hoe kunnen wij in deze tijden herdenken meer laten zijn dan twee minuten stilte, kijkend naar een lege Dam?

Brendan Jan Walsh bouwt als cellist, componist, DJ en nog veel meer graag bruggen tussen genres, kunstvormen en mensen. Met zijn enthousiasme, vakmanschap en grote muzikaliteit nodigt hij uit tot meeluisteren, meevoelen en meedenken. Voor dit 4 meiBrendan Jan Walsh 2020 programma koos hij voor het spelen van fragmenten uit de Suites voor cello solo van Bach; muziek die, zoals hij zal toelichten, saamhorigheid laat klinken.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Tijdstip: maandag 4 mei, 16.00-17.00 uur.
Online programma: dit programma zal via Zoom plaatsvinden. Na reservering ontvang je op vrijdag 1 mei een link naar de online bijeenkomst, zodat je op 4 mei kunt deelnemen (bij reserveringen die binnenkomen na 1 mei 12.00 uur sturen we de link op 4 mei in de ochtend na). Bij deze link ontvang je ook enige toelichting over het gebruik van Zoom, alsmede enkele specifieke aanwijzingen om ieders deelname aan het programma ‘Herdenken aan de VU’ zo prettig mogelijk te laten verlopen.
Reserveren en verkrijgen van de deelnamelink: stuur een e-mail aan [email protected] Mocht je verder op de hoogte gehouden willen worden van de programma’s van VUvereniging en/of 3D, dan kun je dit ook aangeven in deze e-mail. Deelname is gratis.
3D landscape 2020

Overig: dit online programma zal worden opgenomen, zodat het op een later tijdstip nog teruggekeken kan worden door belangstellenden. Hiermee kunnen we het programma een breder podium geven. Je kunt er voor kiezen om als toeschouwer van het programma je camera uit te zetten.