Maxim Februari nieuwe Vrije Schrijver van de VU

Maxim Februari wordt met ingang van 1 juni 2020 de Vrije Schrijver aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn aanstelling valt samen met het Kuyperjaar, de VU viert dan haar 140e verjaardag.

14-05-2020 | 13:49

“Ik heb besloten dat ik graag Vrije Schrijver word. Ik denk dat het goed is heel praktisch te praten over tekst en over schrijven; als er één manier is om onszelf aan de haren uit het moeras te trekken, dan is het door iets te doen. En schrijven, althans bewust schrijven, is iets doen.”, aldus Februari over zijn aanstelling.

Februari is de veertiende Vrije Schrijver aan de VU en de opvolger van Arnon Grunberg en eerdere Vrije Schrijvers zoals Bas Heijne, Ernest van der Kwast, Ronald Giphart, Renate Dorrestein en Abdelkader Benali. Februari’s aanstelling duurt een jaar.
“Toen ik hoorde dat Maxim Februari onze nieuwe Vrije Schrijver gaat worden moest ik meteen aan de eerste zin van zijn laatste roman denken: “De klont was de vijand”. Het zal een opgave worden om samen uit de crisis te komen zonder dat het vijanddenken om zich heen slaat. Heel fijn dat we een creatieve geest in huis hebben die ons hierbij zal helpen met goede scherpe taal”, aldus Rector Magnificus Vinod Subramaniam.

Maxim Februari studeerde kunstgeschiedenis, filosofie en rechten aan de Universiteit Utrecht. In 1989 kwam onder het pseudoniem M. Februari zijn eerste roman uit, De zonen van het uitzicht, waarvoor hij de Multatuliprijs ontving. In 1991 promoveerde hij aan de Katholieke Universiteit Brabant op onderzoek naar economie en ethiek, Een pruik van paardenhaar & Over het lezen van een boek: Amartya Sen en de Onmogelijkheid van de Paretiaanse liberaal. Dit proefschrift werd genomineerd voor De Gouden Uil Literatuurprijs.

Ook De Literaire kring, uit 2007, over een elitair leesclubje dat door het lezen van een populaire roman geconfronteerd wordt met zijn eigen morele gedrag, kwam op de shortlist van De Gouden Uil. Het boek werd ook genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. In 2008 ontving Februari de Frans Kellendonk-prijs voor het gehele oeuvre en in 2011 sprak hij de jaarlijkse Mosse-lezing uit. In december 2019 won Februari de P.C. Hooftprijs 2020.

Van 1999 tot juli 2010 schreef Februari columns voor de Volkskrant; sinds augustus 2010 schrijft hij voor NRC Handelsblad. Op 15 september 2012 berichtte NRC Handelsblad dat Februari voortaan onder de naam Maxim Februari zou publiceren.

De aanstelling van de Vrije Schrijver aan de VU wordt mede mogelijk gemaakt door VUvereniging. Februari zal tijdens zijn Vrije Schrijverschap ook colleges geven aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Beeld: Niek Stam