In het weekend laden wij onze accu op

De minister van Onderwijs heeft in een overleg met de Tweede Kamer aangegeven dat universiteiten eventueel in het weekend de door de coronacrisis opgelopen achterstanden in het onderwijs te kunnen wegwerken. Laten we daar heel kort over zijn: wij gaan geen colleges en tentamens in de weekenden inroosteren. Veel studenten en medewerkers van de VU zijn in het weekend vaak al druk met hun studie of werk. De resterende vrije tijd in het weekend is van belang om er te zijn voor familie, vrienden, om te sporten, te genieten van de natuur. Kortom, om de accu weer op te laden.

18-06-2020 | 16:00

We leven in tijden waarin veel van ons gevraagd wordt. De coronapandemie dwingt ons tot andere werkwijzen en brengt ons soms in moeilijke posities. We proberen jullie - onze studenten en collega’s - zo veel mogelijk te betrekken bij onze keuzes om tot werkbare situaties te komen. De voorgenomen OV-bloktijden zorgen voor een enorme vermindering van de capaciteit van onze gebouwen, waardoor er minder colleges kunnen worden gegeven dan we willen. We zijn met overheid en vervoerders in gesprek, omdat we denken dat een verruiming van deze bloktijden zeer goed mogelijk is en studenten hier ook recht op hebben. Tot die verruiming er is geven wij voorrang aan praktijkonderwijs, zodat studieachterstanden kunnen worden ingelopen. Er is echter meer ruimte nodig om de achterstanden weg te werken tijdens de normale werkweek.

De werkdruk bij studenten, onderzoekers, docenten en ondersteunend personeel is bijzonder hoog. Misschien wel hoger dan voor de crisis. We willen met elkaar goed en gezond uit deze situatie komen. Dat doen we door ons aan enigszins normale werktijden te houden. Een verruiming van de OV-bloktijden zou enorm helpen.

Mirjam van Praag, voorzitter CvB
Marcel Nollen, lid CvB