VU Jaarverslag 2019: Grote maatschappelijke impact

Hoewel iedereen nu in de greep is van de coronacrisis, die ook een grote invloed heeft op het huidige en toekomstige functioneren van de Vrije Universiteit Amsterdam, was daar in 2019 nog helemaal geen sprake van. In het Jaarverslag 2019 blikken we terug op wat inmiddels een heel andere tijd lijkt.

29-06-2020 | 16:56

De VU hecht grote waarde aan de maatschappelijke impact van haar onderwijs en onderzoek. In de THE University Impact Ranking 2020, neemt de VU de 39e plaats wereldwijd in, van in totaal 768 deelnemende universiteiten. Vooral op SDG-13 ‘Climate Action’, scoort de VU zeer goed.

Drie vooraanstaande wetenschappers van de VU en Amsterdam UMC -locatie VUmc, hebben ieder de European Research Council (ERC) Advanced Grant, ter waarde van 2,5 miljoen euro gewonnen. Dit is de grootste individuele onderzoekssubsidie in Europa.
VU-wetenschappers hebben eveneens groot succes behaald bij de Zwaartekrachtpremies 2019: de VU is hoofd- en medeaanvrager van vier van de zes multidisciplinaire projecten. De onderzoeken worden uitgevoerd door consortia van verschillende Nederlandse universiteiten, academische ziekenhuizen en onderzoeksinstellingen.
VU-hoogleraar Moleculaire Celbiologie en Immunologie, Yvette van Kooyk, ontving de prestigieuze Spinozapremie 2019 voor haar baanbrekende werk in de immunologie.

In september 2019 zijn opnieuw meer studenten begonnen aan een opleiding aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Het aantal eerstejaars inschrijvingen voor een bacheloropleiding is vergeleken met 2018 met 18 procent gestegen naar 6.179 studenten. Ook de inschrijvingen voor een masteropleiding zijn met bijna 6 procent gestegen naar ruim 5.300 studenten. In totaal stonden in 2019 26.370 studenten bij de VU ingeschreven; een stijging van 10 procent ten opzichte van vorig jaar.

De VU eindigt in 2019 bij de NSE op een gedeelde eerste plaats bij de brede universiteiten.

Over 2019 heeft de VU een positief financieel resultaat behaald. Een deel van de gedurende het jaar ontvangen rijksbijdragen in 2019, die deel is aangewend, wordt benut om in de begroting van 2020 extra ruimte te creëren voor onderwijs en onderzoek. De ontwikkeling van de financiële ratio’s waaraan de VU moet voldoen, is gezond.

Ga hier naar het volledige Jaarverslag in pdf of bekijk de VU in de maatschappij 2019