Eerste paal nieuw onderzoeksgebouw VU

Deze week is de eerste paal van een nieuwe onderzoeksgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam aan de De Boelelaan de grond in gegaan.

11-09-2020 | 13:47

Licht op ziekten
Het gebouw krijgt diverse functies en faciliteiten voor onderwijs en onderzoek naar maatschappelijk vraagstukken op het gebied van Human Life Sciences. Zo komt er verfijnde meetapparatuur, waaronder het VU Laserlab, uitgerust met elektronenmicroscopen. Wetenschappers van de VU en Amsterdam UMC werken er aan nieuwe medische beeldvormende technieken die in de gezondheidszorg gebruikt kunnen worden voor de diagnose, het beter begrijpen en de behandeling van ziekten. Zij werken nauw samen met fysici, chemici, biologen en artsen.

Met het gezamenlijk onderzoek, ook in de andere gebouwen in het gebied, zoals het O|2 Labgebouw, het Imaging Center, het Alzheimer Centrum Amsterdam en Cancer Center Amsterdam, behoort dit gebied tot de wereldtop voor onder meer medische beeldvorming en wetenschappelijk onderzoek, zorg en medicijnontwikkeling voor oncologie en neurologie.

Baanbrekend hersenonderzoek
Het Center for Neurogenomics and Cognitive Research (CNCR) zal ook over een aantal jaren intrekken in dit gebouw. De afdeling doet onder andere onderzoek naar het in een vroeg stadium opsporen van Alzheimer.

Innovation District Zuidas
Het nieuwe onderzoeksgebouw VU is één van de nieuwe gebouwen in het Innovation District Zuidas, ook wel Kenniskwartier genoemd. In dit gebied komen health, science en business samen. Dankzij de clustering van zowel bèta als medische kennis is dit gebied een belangrijke Life Sciences Cluster in de regio Amsterdam.

Trillingsvrij
Het bijzondere aan het VU-gebouw is dat het volledig trillingsvrij is ontworpen, terwijl de directe omgeving juist veel trillingen voortbrengt. In totaal worden er hiervoor 470 zogenaamde groutinjectiepalen (palen die grond verdringen) tot een diepte van 23m-NAP in de grond gebracht. Deze palen vormen de fundering voor een trillingsvrije onderzoeksomgeving. Eerder deze zomer zijn er diep- en damwanden aangebracht om onder andere deze werkzaamheden mogelijk te maken.

Duurzame Campus
Het nieuwe Onderzoeksgebouw levert een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de campus. Het gebouw heeft voor het ontwerp een duurzaamheidscertificaat op het hoogste niveau. Het krijgt veel daglicht, pv-panelen, energiezuinige apparatuur en liften, aanwezigheidsdetectie en een WKO-installatie (warmte koudeopslag). Ook waterbesparend sanitair, goede mogelijkheden voor afvalscheiding en een groen dak dragen hieraan bij.