Vrije Universiteit Amsterdam hijst SDG-vlag

Op 25 september nemen tientallen Nederlandse organisaties, waaronder alle universiteiten, samen met Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland deel aan een vlaggenactie om hun steun uit te spreken voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. In totaal zullen maar liefst 850 SDG-vlaggen worden gehesen. Directeur van het Amsterdam Sustainability Instituut Philipp Pattberg hees de vlag voor het hoofdgebouw van de VU.

25-09-2020 | 0:24

Het is op 25 september 2020 precies vijf jaar geleden dat de wereld de Duurzame Ontwikkelingsdoelen omarmde, zeventien doelen die ons op weg helpen naar een inclusieve, rechtvaardige en duurzame maatschappij in 2030.

In de afgelopen vijf jaar zijn er al mooie resultaten geboekt en is de VU de meest duurzame universiteit van Nederland,  maar tegelijkertijd weten we dat er in de komende tien jaar nog enorm veel moet gebeuren. Nederland scoort goed op doelen als ‘innovatie’ en het ‘bestrijden van ongelijkheid’, op andere SDG’s lopen we nog achterop. Kortom, we moeten met zijn allen een versnelling hoger schakelen. Daarom lanceren we de vlaggenactie: “Samen voor de SDG’s”.

Door de SDG-vlag te hijsen tonen de VU, organisaties, gemeenten, bedrijven, burgerorganisaties, scholen en de overheid dat ze deel uitmaken van deze mondiale beweging rondom de SDG’s. Van de Nederlandse hogescholen tot onze ambassades in het verre buitenland zal de vlag op 25 september te zien zijn. Zo laten we elkaar en de wereld zien dat we klimaatactie, gendergelijkheid, biodiversiteit en eerlijk werk hoog in het vaandel dragen.

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn het breedst gedragen instrument om het hoofd te bieden aan de complexe mondiale uitdagingen van de komende jaren: van armoede en genderongelijkheid hier in Nederland tot de mondiale klimaat- en biodiversiteitscrisis. De doelen omarmen alle relevante thema’s en zijn allemaal onderling verbonden. Ze bieden voor iedereen een kompas om zelf een verschil te maken.

Wanneer op 25 september wereldleiders zich (virtueel) buigen over de SDG’s tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en in Nederland de SDG Action Day plaatsvindt, is het essentieel om te tonen dat de doelen hier breed gedragen worden. Want de SDG’s zijn er door en voor iedereen.

Foto: Too van Velzen