Vrije Universiteit Amsterdam stijgt naar positie 116 in de Times Higher Education World University Rankings 2021

De Vrije Universiteit Amsterdam staat op plaats 116 in de World University Rankings editie 2021, uitgebracht door Times Higher Education.

02-09-2020 | 12:55

Voor de zeventiende keer is deze ranking nu gepubliceerd. Dit jaar hebben 1.527 instellingen uit 93 landen meegenomen, hebben 22.000 personen de vragenlijst over academische reputatie ingevuld en zijn onder andere 86 miljoen wetenschappelijke citaties over een periode van vijf jaar verwerkt in de bibliometrische analyses.

De Times Higher Education World university ranking is een ranglijst van 1.527 wereldwijde onderzoeksuniversiteiten en is gebaseerd op de overkoepelende doelstellingen van een universiteit: onderwijs, onderzoek, kennisoverdracht en internationale oriëntatie. Deze doelstellingen zijn verder gespecificeerd naar dertien prestatiegraadmeters, verdeeld over vijf brede domeinen met verschillende wegingsfactoren:
·         onderwijs (leeromgeving en reputatie, 30%),
·         onderzoek (volume, inkomen en reputatie, 30%),
·         citaties (impact onderzoek, 30%),
·         internationaal perspectief (staf en studenten, 7,5%) en
·         onderzoeksinkomsten uit het bedrijfsleven (innovatie en valorisatie, 2,5%).

Binnen deze vijf domeinen scoort de Vrije Universiteit Amsterdam zeer goed op het gebied van onderzoekskwaliteit. Daarnaast neemt dit jaar de score en positionering het meest toe in de categorie onderwijs, onder andere gerelateerd aan leeromgeving en reputatie onder internationale studenten.

Vrije Universiteit Amsterdam en rankings
De verschillende (internationale) rankings - zoals Leiden ranking, Shanghai ARWU ranking, Times Higher Education World University- en Impact ranking, en QS ranking – hebben als doel universiteiten te rangschikken binnen verschillende domeinen: wetenschappelijk impact, wetenschappelijke reputatie, maatschappelijke impact en in sommige gevallen welk beleid een universiteit voert ten aanzien van Sustainable Development Goals.

Hoewel deze ranglijsten hun tekortkomingen hebben geven alle rankings samen wel een globaal beeld van een universiteit. De Vrije Universiteit Amsterdam vindt het belangrijk om te volgen hoe zij door externe partijen en media wordt gezien en hecht er aan om haar internationale positie eveneens in een bredere context te zien dan wetenschappelijke impact alleen. Hier sluit de andere ranking die Times Higher Education publiceert, de Impact Ranking goed op aan. Deze Impact Ranking bestaat sinds 2018 en is vernieuwend omdat ze zich richt op de bijdrage die universiteiten leveren aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, de Sustainable Development Goals (SDG’s). Het opvallende van het resultaat van de VU op deze THE Impact ranking op positie 39 wereldwijd is dat, naast een solide VU-score op research output en excellence, in deze impact ranking juist het kenmerkende VU-profiel naar voren komt: de maatschappelijke connectie van de universiteit en de ambities gerelateerd aan diversiteit en duurzaamheid.