Minister Kaag en politicoloog Slaughter te gast op verkiezingsavond

De politiek van Trump heeft de afgelopen vier jaar de Amerikaanse democratie onder hoogspanning gezet. Hoe vangt een volwassen democratie de politieke druk van een populist op? Op deze vraag en andere wordt op 3 november ingegaan tijdens Brave New Politics.

16-10-2020 | 15:15

In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen zullen tal van experts de campagnes, debatten en peilingen bespreken. Brave New Politics wil vooral dieper ingaan op globale ontwikkelingen achter de verkiezingen.

Terwijl in de VS de stemlokalen opengaan, gaat op de VU presentator Marcia Luyten het gesprek aan met politicoloog Anne-Marie Slaughter en minister Sigrid Kaag. Zij bespreken onder andere hoe politieke vernieuwing voor een belangrijk deel plaatsvindt in officiële en informele netwerken van burgers en organisaties en de vraag hoe dat gaat in Europa waarin landen als Hongarije en Polen de rechtsstaat ook onder druk staat.

Anne-Marie Slaughter doceerde politicologie en internationaal recht in Princeton, Chicago en Harvard. Tevens was zij de eerste vrouwelijke directeur van de denktank van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij krijgt 6 november een eredoctoraat van de VU. Sigrid Kaag werkte voor het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Verenigde Naties. Zij leidde onder andere de ontwapeningsmissie in Syrië en was Special Coördinator van de VN in Libanon.

Brave New Politics vindt plaats op 3 november van 19.00 tot 19.30 uur. Meer informatie over het programma en de aanmeldmogelijkheid voor de link naar de livestream vind je op vu.nl/bravenewpolitics.

Kuyperjaar
Brave New Politics is onderdeel van het feestelijke Kuyperjaar, waarin de VU haar 140ste verjaardag viert met verschillende activiteiten en met thema’s die de VU en Abraham Kuyper kenmerken: democratie, diversiteit en sociaal ondernemerschap. Je bent ook van harte uitgenodigd deel te nemen aan de verdere lustrumactiviteiten in het academisch jaar 2020-2021, die je kunt volgen op vu.nl/kuyperjaar.