VU heeft hoogste percentage publicaties van vrouwelijke wetenschappers in Nederland

Veertig procent VU-publicaties van vrouwelijke wetenschappers.

09-06-2021 | 10:58

De Leiden ranking 2021 en QS ranking 2022 zijn gepubliceerd en laten een sterke wetenschappelijk impact van het onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) zien door onder andere het aantal citaties in het werkveld en top 10% publicaties. Uit de Leiden ranking komt naar voren dat de VU het hoogste percentage publicaties van vrouwelijke wetenschappers in Nederland noteert. Iets meer dan veertig procent van de VU-publicaties komt van een vrouwelijke wetenschapper.

In de Leiden ranking 2021 is de wetenschappelijke kwaliteit van VU-publicaties opnieuw terug te zien, onder andere via een stijging in de ranglijst. Ook verstevigt de VU haar positie in de internationale QS ranking 2022, meer specifiek ten aanzien van haar wetenschappelijke impact via citaties van onderzoek en haar onderwijs aan internationale studenten.

Leiden ranking 2021: wetenschappelijke kwaliteit en impact van het VU-onderzoek
De Leiden ranking 2021 laat de wetenschappelijk impact zien via geavanceerde bibliometrische indicatoren, en geeft context bij het onderzoek van de universiteiten op basis van publicaties en citaties. De Leiden Ranking rangschikt het onderzoek op wetenschappelijke impact, internationale samenwerkingen, open access publicaties en genderdiversiteit.

Ten aanzien van genderdiversiteit in wetenschappelijke publicaties neemt de VU de hoogste positie in onder de Nederlandse universiteiten in de lijst: van de wetenschappelijke artikelen in de periode 2016-2019 blijkt dat een proportie van 40.4% van de publicaties door vrouwelijke wetenschappers zijn geschreven, waarbij het percentage van Nederlandse universiteiten varieert tussen 17.0 – 40.4 % (selecteer op de indicator PA-F|FM, die de de verhouding van publicaties door vrouwelijke wetenschappers in de verdeling van publicaties door vrouwelijke en mannelijke wetenschappers toelicht). Ook is de wetenschappelijke kwaliteit en impact sterk gebleven via een stijging naar positie 79 wereldwijd (85 in 2020; op basis van het percentage top 10% publicaties - PP top 10%) en daarmee een stijging naar positie 4 in Nederland ten aanzien van de citatie-impact van top 10% publicaties binnen het onderzoeksgebied. De PP10% indicator geeft het proportie van de publicaties weer van een universiteit dat, vergeleken met vergelijkbare publicaties, tot de top 10% van de vaakst geciteerde publicaties horen. Ook is een duidelijke meerderheid van 71% de VU-publicaties in de periode 2016-2019 open acces gepubliceerd (proportie PP van OA publicaties), waarbij het percentage van Nederlandse universiteiten varieert tussen 63.6 – 76.6 %.

QS ranking 2022: de wetenschappelijke impact via citaties van VU onderzoek en onderwijs aan internationale studenten is sterk vertegenwoordigd
De internationale QS World University ranking 2022 (Quacquarelli Symonds) is een jaarlijkse ranglijst van universiteiten, gerangschikt op onder meer de kwaliteit van onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Dit wordt zowel kwantitatief beoordeeld – bijvoorbeeld via citatie impact en staf/student ratio’s, als ook kwalitatief – bijvoorbeeld via reputatie surveys onder academici. De QS ranking richt zich op zes componenten: academic reputation (40%), employer reputation (10%), citations per faculty (20%), faculty student (20%), international faculty (5%) en international students (5%).

Van deze componenten positioneert Vrije Universiteit Amsterdam zich het sterkst op het component citations per faculty (positie 153 wereldwijd). In vergelijking met vorig jaar positioneert de VU zich ook sterker op het component van onderwijs aan internationale studenten. De VU neemt een 209e positie in, een stijging met 27 plekken ten opzichte van de 236e positie van voorgaand jaar. VU is onderdeel van de top 16 procent van alle universiteiten in de QS world university ranking.

Impact ranking 2021: ook de maatschappelijke betrokkenheid van de universiteit wordt sterk vertegenwoordigd
Naast de aandacht voor de wetenschappelijke impact van de universiteit wordt eveneens de aandacht voor diversiteit en duurzaamheid gezien: in de eerder gepubliceerde Impact Ranking van Times Higher Education (THE) komt de maatschappelijke betrokkenheid van de VU sterk naar voren. Onderzoek en onderwijs van de VU behoort tot de top 5 procent van 1115 universiteiten wereldwijd als het gaat om impact op de Sustainable Development Goals (SDG’s) Climate Action; Industry, Innovation and Infrastructure; Gender equality en Reduced inequalities.