Wie thuis kan werken, móet thuis werken. Voor velen van ons geldt dat we prima thuis kunnen werken, maar je moet wel oppassen voor sociale verschraling.
Als het te lang duurt, kan de productiviteit afnemen en kan er ook een vervreemdingseffect ontstaan. Je hebt minder sociale ontmoetingen en minder spontane gesprekken bij het koffiezetapparaat waarbij je bijvoorbeeld met je collega’s kunt delen wat je bezighoudt of een probleem kunt voorleggen.
Menselijk contact is erg belangrijk in arbeidsrelaties. Als face-to-face-contact zoals nu niet of beperkt mogelijk is, bieden digitale tools een alternatief. Het is belangrijk om je collega’s regelmatig te blijven ontmoeten, al is het niet in levenden lijve.
Accepteer dat thuiswerken niet hetzelfde is als werken op de VU
Leg de lat niet onrealistisch hoog voor jezelf. En ook niet voor collega’s natuurlijk. Zeker als je met meerdere mensen thuis bent, zal je inschikkelijk moeten zijn met je dagindeling en agenda. Je hebt niet alle spullen bij de hand die je nodig hebt. Het is een beetje te vergelijken met kamperen. Focus op de dingen die wel lukken, en - net als bij kamperen - geldt: oefening baart kunst.
Probeer samen te werken en contact te onderhouden met je collega's
Een spontaan mailtje met complimenten sturen, een telefoontje plegen om bij te praten en een groeps-app met collega’s. Ben je ervan bewust dat het prettig is soms even (informeel) contact te hebben met elkaar. Als je inhoudelijk met elkaar aan slag wil, kun je ook met jouw team via GoodHabitz een online training uitkiezen om samen te volgen (duur: 30 minuten per module). Bespreek deze daarna tijdens een telefonische vergadering. Tip: de cursus Online Werken.
Zorg voor rust en orde op je werkplek
Maak daar thuis afspraken over. Spreek bijvoorbeeld tijden af waarin je even niet gestoord wilt worden of aan het telefoneren bent.
Zorg voor een goed werkplan
Op kantoor zie je wat collega's doen, wat zij afleveren en wanneer zij aankomen en vertrekken. Thuis heb je dat niet. Zorg dat je voor jezelf duidelijke doelen en taken opstelt, maak onderscheid tussen ‘regulier’ en ‘noodzakelijk’, en baken je tijd af. Maak zo nodig in overleg met je leidinggevende prioriteiten voor in het werk. En hou intensief contact met je collega’s om werkzaamheden af te stemmen. Tip: volg de training Timemanagement van Goodhabitz.
Zorg voor een goede balans tussen werk- en privétaken
Bij thuiswerken ligt de verleiding op de loer dat je privétaken tussendoor gaat doen. Het werk ga je dan later inhalen. Die flexibiliteit kan een voordeel zijn, maar voor je het weet ben je ook nog ’s avonds bezig en lopen werk en privé door elkaar heen. Thuiswerkers maken doorgaans meer uren. Als ze overdag iets doen wat niet rechtstreeks werkgericht is, hebben ze meer dan medewerkers op kantoor de neiging die uren te gaan compenseren. Ook blijven medewerkers vaak langer thuis doorwerken omdat ze het vertrouwen van de werkgever niet willen schaden. Daardoor kan het lastiger zijn om nog los te komen van je werk.
Zorg ervoor dat je het gewone werkritme aanhoudt
Begin je op het werk om 8 uur? Doe dat thuis ook. Dat zorgt voor structuur. Maak duidelijk een einde aan de werkdag. Maak een planning voor de volgende dag; wat niet af komt, plan je nogmaals in, zo bewaak je een gezonde werkdruk. Zorg voor een goede balans tussen werk- en privétaken: bij thuiswerken ligt de verleiding op de loer dat je bijvoorbeeld huiselijke taken tussendoor doet. Het concentratievermogen neemt door afleiding en onderbreking snel af. Het blijkt telkens ongeveer acht minuten te kosten voor je weer op hetzelfde concentratieniveau terugkeert.
Zorg dat je voldoende contact houdt met je collega’s en leidinggevende
De (digitale) techniek maakt veel mogelijk om met elkaar in contact te blijven. Voor leidinggevenden: organiseer momenten om te overleggen en laat medewerkers duidelijk weten wanneer dat zal zijn. Dat geeft rust en duidelijkheid.
Zorg goed voor jezelf
Het schijnt dat we op het werk vaak beter voor onszelf zorgen dan bij thuiswerken. Het is een unieke kans om er nu ook voor jezelf het beste van te maken. Experimenteer waar mogelijk met werkritme en werktijden en zet de koffie zoals jij het lekker vindt.
Meer informatie over zingeving en mentaal gezond thuiswerken in tijden van corona, kijk de VUnet-pagina Werken & Corona.