Abraham Kuyper Lezing 2015

Lof op de leugen

Joost de Vries, in 2014-2015 de ‘Vrije Schrijver’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam, sprak op 16 april 2015 in de Westerkerk de tweede Abraham Kuyper Lezing uit. Met de Abraham Kuyper Lezing eert de VU haar eigenzinnige stichter. De lezing onder de titel Lof op de leugen was een persoonlijke reflectie van Joost de Vries op het jaarthema van de VU ‘Vertrouwen geven’.

Thema
Wie liegt, schendt de werkelijkheid. Maar begint alle verbeelding en vooruitgang niet pas wanneer er voorbij de werkelijkheid wordt gedacht? Daarmee is een leugen pas iets negatiefs als hij niet wordt geloofd, of zoals ze in Breaking Bad zeggen: it's not a crime if you don't get caught. In welke leugens vertrouwen we en welke niet?

Auteur
Joost de Vries publiceerde twee romans – Clausewitz en De Republiek – en het essayboek Vechtmemoires. Voor De Republiek kreeg hij de Gouden Boekenuil.

Coreferenten
Piek Vossen, hoogleraar Computationele Lexicologie, onderzoekt hoe computers taal kunnen begrijpen. Vossen ontving in 2013 de Spinozapremie. In zijn coreferaat waarschuwt hij alle leugenaars.
Adriaan van Dis
is schrijver van een omvangrijk oeuvre, o.a. Ik kom terug, De Wandelaar. Van Dis won in 1995 de Gouden Boekenuil. Hij verbaast zich graag over de lezers die zijn autobiografische romans geloven.

Essaybundel
Ter gelegenheid van deze bijeenkomst is het verhaal Geometrie in beperkte oplage verschenen en uitgedeeld aan alle aanwezigen van de Abraham Kuyper Lezing.

Partners

De Abraham Kuyper Lezing 2014 kwam tot stand in samenwerking met Vrij Nederland en VU University Press.