On the Roof Film Festival - terugblik 2014

On The Roof FilmFestival_paginaheader

Nadat ’s middags het academisch jaar officieel geopend was, werd maandag 1 september het dak van de Vrije Universiteit opengesteld voor de derde editie van het On The Roof Film Festival. Door het prachtige weer konden bezoekers dagelijks genieten van spectaculair uitzicht over de stad; de eerste avond zelfs met een regenboog. Niet alleen de festivallocatie viel in de smaak, ook de films en de voorgesprekken bleken bijzonder geslaagd.

Jaarthema: vertrouwen geven
Hoe kun je integer handelen en geef je daarmee vertrouwen aan de ander? De films van het On The Roof Film Festival zijn een selectie op dit thema uit het World Cinema Amsterdam* festivalprogramma. Op de openingsavond zagen we bijvoorbeeld onoplosbare loyaliteitskwesties in de thriller Bethlehem (Yval Adler, Israël).

Persoonlijke verhalen
De wetenschappers en deskundigen die de films inleidden, deden dit vaak met bijzonder persoonlijke verhalen. De aanklacht Manuscripts Don’t Burn (Mohammad Rasoulof) tegen vervolging en censuur, werd ingeleid door de Iraanse wetenschapper Halleh Ghorashi die in gesprek met Vrije Schrijver Joost de Vries vertelde hoe sluipenderwijs onderdrukking kan toenemen.

Film en antropologie
Woensdag vervolgde het festival met het humoristische theaterdrama It’s Us (Nick Reding, Kenia), ingeleid door antropologe Naomi van Stapele die ter voorbereiding met de acteurs sprak.

Verzet en vrijheid
De Kazachstaanse tragikomedie Constructors (Adilkhan Yerzhanov) gaf verzet tegen een willekeurige overheid een persoonlijk gezicht. Het festival sloot af met publieksprijswinnaar Difret (Zeresenay Mehari) over een plattelandstraditie in Ethiopië: huwelijk door ontvoering, nadat mensenrechtenadvocate Liesbeth Zegveld had verteld hoe het is als je alles doet om een meisje te redden uit de onderdrukking, die eenmaal in vrijheid er toch voor kiest om weer terug te gaan. Gelukkig was de film hoopvoller dan de realiteit.

* selectie uit het World Cinema Amsterdam Festival

Organisatie

Het On The Roof Film Festival is een initiatief van de Vrije Universiteit, cultuurcentrum Griffioen en filmtheater Rialto / World Cinema Amsterdam.

logo VU  Cultuurcentrum Griffioen  Rialto  World Cinema Amsterdam Festival

De filmavonden werden mede mogelijk gemaakt door Filmtechniek, Sodexo en Hello Zuidas

Filmtechniek  Sodexo  Hello Zuidas