Aanvang programma om 13.00 uur.
Inloop vanaf 12.30 uur met een kop soep.

• 13.00 uur - Opening bijeenkomst door Lennart Booij: introductie van het thema en kennismaking
  • 13.10 uur - Gesprek tussen Lennart Booij en Marjolein Jansen (vicevoorzitter College van Bestuur) over waarom we botsende opvattingen moeten koesteren. Hoe draagt de universiteit zorg voor een open debat?
  • 13.20 uur - Discussie ronde 1 met student-debaters en deelnemers: Polarisatie van het debat. Oké of niet?

“Polarisatie betekent dat het democratische systeem doet waar het in essentie voor staat.” (Ruben Boyd)

• 13.50 uur - Gesprek tussen Susan Legêne (hoogleraar Politieke Geschiedenis) en Bas Heijne (columnist NRC, VU Vrije Schrijver 2017-2018) over wat de voorwaarden zijn voor een goed en open maatschappelijk debat. Wie willen we zijn?
  • 14.20 uur - Discussie ronde 2 met student-debaters en deelnemers: Open debat. Hoe dan?

“Maar nu moet politiek gaan over idealen voor een nieuwe tijd én over daden.” (Marc Chavannes)

• 14.50 uur - Afsluiting bijeenkomst door Lennart Booij

Tijdens de discussierondes wordt er lunch, koffie en thee geserveerd.