Geert Savelbergh

Geert Savelbergh oratieGeert Savelbergh oratie 2

Leeropdracht

Professor Geert Savelsbergh, ook wel de 'voetbalprofessor' genoemd vanwege zijn onderzoek naar penalty schieten binnen het voetbal, studeerde Human Movement Sciences aan de VU en promoveerde aan dezelfde universiteit. Hij houdt zich vooral bezig met de rol van visuele informatie in de aansturing en regulatie van beweging. Zijn onderzoeksgroep Perceptual-motor control: development, learning and performance maakt deel uit van het - internationaal georiënteerde - interdisciplinaire onderzoeksinstituut MOVE.

Oratie

Het onderzoek van Geert Savelsbergh binnen het Desmond Tutu programma richt zich op beslissingsvaardigheden van jonge voetballers. Succesvolle acties in het spel vragen om een hoge mate van zowel motorische als op waarneming gebaseerde vaardigheden en een effectieve combinatie van die twee. Er zal onderzoek worden gedaan onder een groep van jonge getalenteerde, maar onervaren Zuid Afrikaanse voetballers. Eén project zal zich richten op het individuele niveau; het andere op het groepsniveau. Het doel van dit onderzoeksprogramma is de verbetering van het ontdekken en trainen van talent.

In zijn oratie, getiteld “Tussen de linies spelen”, stelt Prof. Savelsbergh dat een analyse van waarnemingsvaardigheden kan bijdragen aan het herkennen en ontwikkelen van sporttalent. Een voetbalspeler die tussen de lijnen kan spelen, is altijd beschikbaar om de bal aan te nemen en kan een verbindende factor worden binnen een team. De focus van Prof. Savelsbergh en zijn team ligt in de vaardigheden die ten grondslag liggen aan spelinzicht van dit soort spelers.