NWO Spinozawinnaars

Spinoza carrousel

De 'Spinozapremie' van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap, en wordt om die reden ook wel de 'Nederlandse Nobelprijs' genoemd. Elke onderzoeker krijgt 2,5 miljoen euro, te besteden aan onderzoek naar keuze. De wetenschappers ontvangen de prestigieuze prijs voor hun voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek. De VU is erg trots op de vijf wetenschappers die de afgelopen jaren een Spinozapremie hebben ontvangen.

Yvette van Kooyk heeft in 2019 de Spinozapremie gekregen voor onderzoek op het gebied van immunologie. Zij ontrafelde de manier waarop het immuunsysteem ontregeld raakt bij het ontstaan van kanker, auto-immuunziekten en infectieziekten zoals hiv/aids.

Piek Vossen heeft in 2013 de Spinozapremie gekregen voor onderzoek naar taal en informatica: hoe computers taal zo goed mogelijk kunnen begrijpen.

Marjo van der Knaap heeft in 2008 de Spinozapremie gekregen voor onderzoek naar metabole en degeneratieve hersenaandoeningen op de kinderleeftijd. Met name op het gebied van MRI van de hersenen bij wittestofziekten.

Dorret Boomsma heeft in 2001 de Spinozapremie gekregen voor onderzoek naar de bijdragen van genetische factoren aan verschillen tussen mensen in ziekte, gezondheid en gedrag.

Bob Pinedo heeft in 1997 de Spinozapremie gekregen voor onderzoek naar de rol van de groeifactor in bloedplaatjes in het kankerproces.

Peter Nijkamp heeft in 1996 de Spinozapremie gekregen voor kwantitatief meta-analytisch onderzoek naar ruimtelijke economie op het gebied van: stedelijke ontwikkeling, transport en technologische innovatie, en monumentenzorg.

English