NWO Vernieuwingsimpuls Laureaten

Vernieuwend onderzoek levert waardevolle resultaten op: het kan nieuwe onderzoeksdomeinen opleveren of bestaande onderzoeksdomeinen voorzien van een verrassend nieuwe invalshoek. Het programma Vernieuwingsimpuls heeft als doel om vernieuwend onderzoek een extra impuls te geven middels drie subsidievormen: veni, vedi en vici (ik kwam, zag en overwon). De termen verwijzen naar de fase waarin de onderzoeker zich bevindt:

  • Veni: deze subsidievorm stelt recent gepromoveerd onderzoekstalent in staat vernieuwende ideeën verder uit te werken.
  • Vidi: de onderzoeker die aanspraak kan maken op deze subsidievorm is meer ervaren en krijgt de mogelijkheid een vernieuwende onderzoekslijn op te zetten en hierbij meerdere onderzoekers aan te stellen
  • Vici: de onderzoeker die gehonoreerd wenst te worden met een vici subsidie heeft een excellente staat van dienst en heeft reeds aangetoond een vernieuwende onderzoekslijn te kunnen ontwikkelen. De vici subsidie geeft de gevestigde onderzoeker de mogelijkheid om een vernieuwende onderzoeksgroep op te bouwen.

De VU begeleidt onderzoekers bij het indienen van een onderzoeksvoorstel: 
het VI-begeleidingstraject.

In 2000 en 2001, onder de vernieuwingsimpuls 'oude fase', kregen meerdere VU-onderzoekers een vernieuwsingsimpuls: winnaars 2000/2001.

English