Jaap Seidell

Weg met de achterbuurt

Velen kennen Jaap Seidell als dé overgewichtspecialist. Dat is geen volledig beeld. ‘Het gaat mij om de emancipatie van kwetsbare groepen.' In zijn nieuwe positie als universiteitshoogleraar wil hij dat ideaal realiseren.

De onvoorstelbare realiteit: loop vanuit Amsterdam Zuid één kilometer verder en je staat in een wijk waar de mensen gemiddeld vijftien jaar minder gezond zijn. In Nieuw-West zien mensen er ongezonder uit en ze zijn dikker. Dat enorme, onrechtvaardige verschil, daar wil gezondheidswetenschapper Jaap Seidell vanaf. “Overgewicht is meer dan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het is een symptoom dat er iets niet goed is in de samenleving. Een makkelijk te meten symptoom, want je ziet het meteen.”
Na 35 jaar onderzoek naar overgewicht en de ernstiger vorm obesitas denkt de voedingswetenschapper en epidemioloog dat het kan: de randvoorwaarden scheppen waarin het mensen wel lukt om gezond op te groeien en een opleiding te voltooien waarmee ze sterk in het leven staan. "Volgens mij kan dat verschil in gezonde levensverwachting grotendeels vervallen. We kunnen de leerprestaties en de gezondheid verbeteren, en de achterstand op dat gebied opheffen."
Zijn grote wens is om het te gaan proberen in een achterstandswijk in een grote stad. De kennis is er, het geld is er nu ook. Beleidsmedewerkers snappen nu dat miljoenen voor de preventie van obesitas bij kinderen een uitstekende investering zijn. Wetenschappers hebben uitgezocht dat het geen zin heeft om tegen ouders te zeggen: 'Je kind is te dik en je doet het niet goed.' Zij hebben hulp nodig bij de vele grote problemen waarmee ze kampen, waardoor overgewicht en gezondheid geen aandacht krijgen. "Die mensen kampen met geldproblemen, agressie en stress. Als je ze vraagt waar het misgaat, hoor je dat de kinderen slecht slapen, geen vriendjes hebben en niet buiten spelen."

> Lees het hele interview met Jaap Seidell