Erwin Peterman

Onderzoek als een bergwandeling

Een vrijdagavond in 2011, vijf voor zeven. Een aio en een postdoc kwamen de kamer van Erwin Peterman binnengerend. Zes weken had de aio er als een waanzinnige aan gewerkt, helemaal stuk was hij, en eindelijk kon hij roepen: “Ik heb de worm!!”. Peterman veerde op, wilde meteen checken of het inderdaad gelukt was wormen zo te modificeren dat ze zichtbaar zouden maken waar hij en zijn collega’s al een paar jaar op hoopten. “Kom op, we leggen hem onder de microscoop.”

Een dierbare herinnering van Peterman (1970), die meteen illustreert hoe de vrijdagavonden van een wetenschapper er zoal uit kunnen zien. Dat harde werken is beloond: ruim een jaar later, in oktober 2012, is hij benoemd tot hoogleraar in het University Research Programma van de VU.  

Achterhalen hoe het leven werkt op moleculair niveau. Dat probeert Erwin Peterman biofysicus en URC-hoogleraar van de eerste lichting, te achterhalen. Hoe sterk is een dna-molecuul? Hoe bindt een reparatie-eiwit eraan? Hoe zet een transporteiwit calorieën om in beweging? Door methoden en apparatuur te ontwikkelen waarmee hij op steeds kleinere schaal waarnemingen kon doen, wist hij dit soort dingen voor elkaar te krijgen. 

> Lees het hele interview met Erwin Peterman

Erwin Peterman sprak op 4 juli 2013 zijn oratie uit.