Promotieplechtigheid

De plechtigheid is toegankelijk voor personen van acht jaar en ouder.

Aanvangstijd en promotieprotocol

45 minuten voor het begin van de promotieplechtigheid kunt u terecht in de promovenduskamer, tegenover het Auditorium, kamernummer 1C-21. U wordt ontvangen door gastvrouwen of -heer. De AVC-medewerker en daarna de pedel komen voor aanvang van de plechtigheid naar de promovenduskamer en nemen presentatie en protocol met u door.

Kleding

De kleding die bij de promotie gedragen moet worden, is voor:

  • de promovendus en mannelijke paranimfen: een rokkostuum met zwart vest en witte strik, zwarte schoenen en zwarte sokken
  • de promovenda en vrouwelijke paranimfen: feestelijke kleding (bijvoorbeeld rokkostuum of daarmee overeenstemmende kleding)

Aan de Vrije Universiteit zijn twee paranimfen voorgeschreven.

De verdediging van het proefschrift

Tijdens de verdediging van uw proefschrift bij de beantwoording van de vragen begint u met de woorden:

  • hooggeleerde opponent (voor een antwoord aan een hoogleraar)
  • zeergeleerde opponent (voor een antwoord aan een doctor) 

Een buitenlandse opponent kunt u aanspreken met learned opponent. Bij de aanvang van het exposé (zie hierna) kunt u volstaan met: mevrouw/mijnheer de rector, dames en heren.

Hier vindt u de formule die u uitspreekt voor en na de verdediging (pdf). Een kaart met de formule wordt voorafgaand aan de promotie aan u uitgereikt door de pedel.

Presentatie/audiovisuele ondersteuning

Voorafgaande aan de verdediging van uw proefschrift kunt u in maximaal tien minuten het onderzoek waarop het proefschrift berust presenteren. Tijdens dit exposé en de verdediging kunt u kosteloos de audiovisuele middelen gebruiken die standaard in de zalen aanwezig zijn: beamer, laptop en pointer. Bestel deze via het bestelformulier Servicedesk FCO (pdf).

Meer informatie over extra mogelijkheden en eventuele bijkomende kosten vindt u op de pagina van het Audiovisueel Centrum (AVC).

Contact: AVC-informatiebalie, telefoon (020) 598 9155, e-mail bedrijfsbureau.avc@vu.nl

Receptie

Na afloop van de promotiebijeenkomst is er gelegenheid tot feliciteren, al dan niet in de vorm van een receptie. De kosten zijn voor rekening van de promovendus. De receptie wordt verzorgd door het cateringbedrijf SODEXO. Op het bestelformulier van de Servicedesk FCO (pdf) kunt u uw receptiewensen aangeven. Stuur dit formulier moet uiterlijk vier weken vóór aanvang van uw promotie naar servicedesk.fco@vu.nl. Na ontvangst stuurt de Servicedesk FCO u de bevestiging van de toegewezen receptieruimte.