Jan Bouwe van den Berg

Pratende wiskundige


berg1

Wiskundigen praten veel meer dan je zou denken. Vaak is niet te begrijpen wat ze tegen elkaar zeggen. Het lukt topmathematicus Jan Bouwe van den Berg een voor de leek interessant inkijkje in zijn vak te geven. ‘Het gaat erom dat je de goede vragen stelt.’

Kort voor het interview had wiskundige Jan Bouwe van den Berg een postdoc uit de VS op bezoek, voor een week. Ze bespraken formules waar ze zelf niet uitkwamen, werkten dan weer even elk voor zichzelf verder met die nieuwe inbreng. Gewoon met pen en papier. Dan had een van hen weer een idee dat hij uitprobeerde op het schoolbord in Van den Bergs werkkamer. De ander haakte in en zo kwamen ze verder. Van den Berg: “De computer gebruikten we als het te veel... Hoe moet ik dat goed uitleggen... Als we van heel veel dingen moesten nagaan of ze waar zijn. Als we heel veel vergelijkingen moesten oplossen in de zin van: is de uitkomst negatief of niet?”
Daar heb je het al. Het is moeilijk uit te leggen. Door het werk van hoogleraar differentiaalvergelijkingen en toepassingen Jan Bouwe van den Berg (1973), kunnen vliegtuigen in de toekomst hopelijk met minder brandstof toe. Als zijn onderzoek geen doodlopende weg blijkt te zijn, maken zijn berekeningen over vijf tot tien jaar gas- en vloeistofstromen inzichtelijker. Bijvoorbeeld luchtstroming rond vliegtuigen, zodat vliegtuigontwerpers vliegtuigvleugels met een grotere draagkracht kunnen ontwikkelen. “Juist de ingewikkelde luchtstroming bij de rand van een vliegtuigvleugel heeft grote invloed op de draagkracht”, licht Van den Berg toe. Dat soort stromingen probeert hij te doorgronden met wiskunde.

> Lees het hele interview berg2