Dorret Boomsma

De lessen van 87.000 tweelingen

 

boomsma1 

Dorret Boomsma is een wereldster op haar vakgebied. Dankzij haar tweelingenregister weten we bijvoorbeeld dat ADHD niet de schuld is van de ouders. Het werk van haar en haar groep heeft enorm veel kennis opgeleverd over de vraag hoe erfelijkheid bijdraagt aan gezondheid en gedrag.

Een beetje mazzel heeft ze wel. Dat het onderwerp van haar onderzoek iedereen intrigeert. Tweelingen. En: hoe erfelijk zijn eigenschappen als intelligentie, depressie, vatbaarheid voor verslavingen? Mazzel had ze ook nadat ze na haar promotieonderzoek onder Amsterdamse tweelingen had bedacht dat een grootschaliger tweelingregister handig zou zijn. Haar hoogleraar bleek namelijk naast het hoofd van het bekende marketingbedrijf te wonen dat gezinnen bezoekt als er een baby is geboren. Er kwam een brochure in het pakket, zodat ouders hun pasgeboren tweelingen konden opgeven. Verder vroeg een ijverige doctoraalstudente gemeenten of de onderzoekers tweelingen mochten benaderen. Zo begon in 1987 het Nederlands Tweelingen Register (NTR). Nu, 25 jaar later, bevat het ruim 87.000 twee- en meerlingen en is het wereldberoemd. Alles bij elkaar, meerlingen en hun gezinsleden, staan er bijna 178.000 mensen in het NTR. Jaarlijks vullen zij vragenlijsten in over hun gedrag en gezondheid.

> Lees het hele interview 

University Research Fellow
Het programma University Research Fellow (URF) is bedoeld voor een selecte groep internationaal gerenommeerde VU-wetenschappers. De universiteit toont hiermee haar waardering voor de uitzonderlijke wetenschappelijke prestaties van onze topwetenschappers. Zij mogen een student belonen met een University Research Fellow die de naam van de topwetenschapper draagt. Deze student ondersteunt de hoogleraar bijvoorbeeld bij onderzoek of onderwijs.In september 2012 heeft de VU een URF aan zeven wetenschappers toegewezen waaronder Dorret Boomsma.  

boomsma2