Herbert Bos

Kogelvrij vest voor je software


bos1 

Herbert Bos is een wetenschapper met een missie: tegen cybercriminelen. Hij sloeg een nieuwe weg in bij het veiliger maken van softwareprogramma’s. Hard nodig. ‘Het aantal incidenten neemt de komende vijf jaar toe.’

“Ik liep van Station Amsterdam Zuid naar de VU en dacht na over het probleem van een collega. Opeens zag ik heel duidelijk dat ik het van een heel andere kant kon benaderen.” Een totaal nieuwe manier van cybercrime-beveiliging van computerprogramma’s was geboren. Een einde aan de toenemende stroom van hacks zoals die bij KPN, LinkedIn, banken en overheden kwam een stukje dichterbij.
Hoogleraar Systems and Network Security Herbert Bos, probeert software te beschermen tegen cyberdieven en -inbrekers. Dat dit urgent is, begint eindelijk door te dringen. “Als ik vroeger langsging bij politiek en beleidsmakers om te praten over beveiliging van datasystemen, dan waren ze geïrriteerd. ‘Daar heb je weer zo’n zeurpiet’, zag je ze denken. Geïrriteerd zijn ze nog steeds, maar nu omdat het niet snel genoeg gaat.”

> Lees het hele interview 

bos2