A Broader Mind for Students

Verandert de wereld of verander jij de wereld?

For the English page, click here.

Wat is a Broader Mind for Students

Wat is de rol en betekenis van de universiteit? Hoe blijven we relevant in een globaliserende wereld waar kennis steeds toegankelijker wordt en waar de maatschappij voor complexe uitdagingen staat? Waar wetenschap wordt afgedaan als ook maar ‘een mening’ en waarin het belangrijker wordt dat wij als universiteit vertellen wat we doen?  Met A Broader Mind speelt de VU in op de ontwikkelingen die de wereld van morgen tekenen en geeft zij invulling aan haar bijzondere identiteit. Wij geven kleur aan de unieke kenmerken van de VU zoals een diverse studentenpopulatie, onze maatschappelijke oriëntatie, sterk interdisciplinair onderzoek en een campus in het hart van de Zuidas.

'Verfrissend om visies en invalshoeken te horen van mensen die je tijdens je studie anders nooit had ontmoet. Het heeft mijn blik verrijkt en ik leef minder in een bubbel.’
Student Geneeskunde

A Broader Mind module Self-care: volg hem nu

Goed voor jezelf zorgen is tijdens de coronacrisis nog belangrijker dan anders. A Broader Mind biedt je daarom de module Self-care aan, onderdeel van Track B, Health & Happiness uit de A Broader Mind cursus van het afgelopen jaar.

Self-care staat voor jezelf zorgen in elke betekenis van het woord. Misschien denk je daarbij aan voor de hand liggende dingen als goed eten, sporten, enz. Maar het gaat verder dan dat. Self-care gaat ook over met wie je tijd doorbrengt, welke baan je hebt, welke relaties je aangaat, waar je je tijd in investeert, enz. Kortom: om alles wat je doet om jezelf te helpen optimaal te presteren, op emotioneel, fysiek, mentaal en spiritueel gebied. Bekijk het filmpje en de tekst van de cursus via het uitklapscherm Module Self-care hieronder.

De VU wil haar studenten de mogelijkheid bieden om zich op academisch, persoonlijk en maatschappelijk vlak, breder te ontwikkelen: studenten toerusten om in deze wereld succesvol en betekenisvol te kunnen zijn. Dat vraagt van studenten onder andere dat zij nadenken over wie ze zijn, hoe ze naar de werelden hun rol in de samenleving kijken en hoe ze zich tot anderen verhouden. 

A braoder mind is nauw verwant aan Community Service Learning, een innovatieve onderwijsvorm, waarbij je jouw kennis inzet voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Mirjam van Praag, voorzitter College van Bestuur bij opening academisch jaar 2018: 
“De universiteit van vandaag is een goede plek om ‘iets’ te worden, maar er moet ook ruimte zijn om ‘iemand’ te worden."

VERANDERT DE WERELD OF VERANDER JIJ DE WERELD?
Hoe bereiken mens en digitalisering een gezond evenwicht? Hoe verminderen we armoede of het plasticgebruik? Vraagstukken die we vanuit verschillende persoonlijke inzichten en wetenschappelijke disciplines kunnen aanpakken. Tijdens A Broader Mind ga je zelf en samen met studenten van andere opleidingen aan de slag met actuele maatschappelijke thema’s. Online, offline en soms ook in de praktijk. Zo ontwikkel je jezelf op academisch, maatschappelijk en persoonlijk vlak. En draag je bij aan een betere wereld.

VERANDER JE TOEKOMSTPERSPECTIEF
Complexe maatschappelijke uitdagingen nemen toe en vragen om een multidisciplinaire aanpak. Tegelijkertijd spoort onze overheid je aan om je te specialiseren en snel af te studeren. Als dé universiteit met een maatschappelijke focus biedt VU je daarom ruimte voor verbreding en reflectie op jouw rol in de samenleving: de cursus A Broader Mind. De cursus en thema’s zijn speciaal voor VU ontwikkeld en door VU-studenten medevormgegeven.

Verzin het. Bouw het. Verander het.

Help de VU vorm geven aan ons onderwijs. Schrijf je in en versterk samen met andere studenten en docenten je organisatorische, inhoudelijke, creatieve en ondernemende kwaliteiten door mee te bouwen aan het programma A Broader Mind. Vind jij het leuk om in een team samen te werken met studenten, medewerkers en docenten vanuit verschillende achtergronden. Pak dan nu je kans. Dit kan op verschillende manieren:

 • Ontwikkelsessie 1: 1x per maand in september, oktober en november. Onder begeleiding van ervaren onderwijsvernieuwers  geef je op creatieve wijze feedback op de nieuwe cursusideeën en denk je mee over kansen en verbeterpunten.
 • Ontwikkelsessie 2: van september tot januari. Je wordt thema-ontwikkelaar. Je geeft samen met je teamgenoten vorm aan één van de A Broader Mind-thema’s, schrijft opdrachten en maakt nieuw cursusmateriaal.

Sessie 1: maandag 7 september 2020
17:30 – 18:00 uur — Informatiesessie A Broader Mind Course
18:00 – 19:30 uur — Bouwsessie A Broader Mind Course

Sessie 2: woensdag 7 oktober 2020
17:30 – 18:00 uur — Informatiesessie A Broader Mind Course
18:00 – 19:30 uur — Bouwsessie A Broader Mind Course

Sessie 3: maandag 26 oktober 2020
17:30 – 18:00 uur — Informatiesessie A Broader Mind Course
18:00 – 19:30 uur — Bouwsessie A Broader Mind Course

Ga je de uitdaging aan? Meld je aan!

Heb je nog vragen, stuur een e-mail naar [email protected]
 • Ga aan de slag met aansprekende thema’s. Multidisciplinaire thema’s die een belangrijke rol spelen in ons dagelijks leven en verder reiken dan je vakgebied. Je bekijkt ze vanuit persoonlijk, academisch en maatschappelijk oogpunt. Zo haal je het beste uit jezelf.
 • Kies uit 2 tracks met 4 maatschappelijke thema’s. In track A werk je aan The Human Body, Poverty, Rebellion & Success. In Track B komen The Digital World, Health & Happiness, Sustainability & Viewpoint & Worldview aan bod. Elk thema rond je in 2 weken af.
 • Wissel online en offline activiteiten af. Bekijk online inspirerende filmpjes, artikelen en ga via een forum in gesprek met andere studenten. Doe vervolgens een challenge waarbij je ook de confrontatie met jezelf opzoekt. Je sluit af met een evenement.
 • Werk samen met studenten van andere opleidingen. Zo verbreed je je horizon door een maatschappelijk vraagstuk vanuit verschillende wetenschappelijke en persoonlijke inzichten te benaderen. Dat je ook je netwerk uitbreidt is natuurlijk mooi meegenomen!
 • Word je bewust van je eigen rol en gedrag. Bij maatschappelijke vraagstukken ben jij medeoorzaak van het vraagstuk. Dus ben je ook een schakel in de oplossing. Zo kunnen we samen de wereld veranderen en verbeteren.
 • Versterk je cv en netwerk. Door je kwaliteiten verder te ontwikkelen en samen te werken met andere studenten versterk je je netwerk, cv en daarmee ook je toekomstperspectief.
'Ik besef nu beter dat er verschillende vakgebieden nodig zijn om complexe vraagstukken op te lossen.'
Student Geneeskunde

DE CURSUS IS ONDERDEEL VAN HET A BROADER MIND PROGRAMMA

 • Je geeft je alleen op voor de cursus, deze is dus 'los' te volgen
 • Studenten van de bacheloropleidingen doen ook mee aan het onderdeel Community Service Learning. Een onderwijsvorm waarbij je je kennis in de praktijk inzet.
 • Daarnaast doet de VU longitudinaal onderzoek om de effecten van het A Broader Mind Programma op studenten en alumni op lange termijn te meten. Je kunt vrijwillig aan dit onderzoek meedoen en ontvangt daarvoor een jaarlijkse enquête met vragen over je persoonlijkheid, het studentenleven, je kijk op de wereld en je toekomstverwachtingen op de arbeidsmarkt.

SNEAK PREVIEW

Sneakpreview

Ben je benieuwd hoe het online gedeelte van de Course er nou uit ziet? Klik hier of scan de onderstaande QR-code voor een sneak preview!
Er wordt gevraagd om een e-mailadres op te geven om direct toegang tot de cursus te krijgen. Selecteer “I am a new user” en vul vervolgens je naam in. Je e-mailadres wordt door ons niet gebruikt of verspreid.

Je werkt samen met studenten van andere studies. Zo leer je om de thema’s vanuit verschillende disciplines te benaderden. Per thema ga je aan de slag vanuit een eigen persoonlijke vraag en een maatschappelijke uitdaging. Er komen 8 thema's aan de orde.

Track A
Track B
Success & FailureSuccess
De maatschappelijke uitdaging is: Kunnen we het maatschappelijke taboe op falen doorbreken?
Je persoonlijke vraag daarbij is: Hoe word ik succesvol door te leren van mijn mislukkingen?
Viewpoints and Worldview Viewpoints
De maatschappelijke uitdaging is: (Hoe) kunnen onze verschillende leefregels naast elkaar bestaan?
Je persoonlijke vraag daarbij is: Welke leefregels zou je willen volgen?
Poverty Poverty
De maatschappelijke uitdaging is: Wat kan de samenleving doen om armoede te verminderen?
Je persoonlijke vraag daarbij is: Zorg ik er ongemerkt voor dat armoede blijft bestaan?
Health & Happiness  Health
De maatschappelijke uitdaging is: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat anderen om ons heen gelukkiger worden?
Je persoonlijke vraag daarbij is: Hoe kan ik mijn geluk vergroten?
The Human Body Human
De maatschappelijke uitdaging is: Wat zijn de (morele) bezwaren op het gebied van menselijke gezondheid bij biotechnologische ingrepen?
Je persoonlijke vraag daarbij is: Ga ik mijn lichaam in de toekomst veranderen?
Digital World  icoon1
De maatschappelijke uitdaging is: Hoe beïnvloeden digitale innovaties de samenleving, zowel positief als negatief?
Je persoonlijke vraag daarbij is: Hoe beoordeel ik de (ethische) voor- en nadelen die digitale innovaties met zich meebrengen?
Rebellion Rebellion
De maatschappelijke uitdaging is: In hoeverre heeft de samenleving rebellie nodig?
Je persoonlijke vraag daarbij is: Wat voor rebel ben ik?
Sustainability Sustain
De maatschappelijke uitdaging is: Doe mee en help het plastic afval probleem op te lossen!
Je persoonlijke vraag daarbij is: Wat is mijn rol met betrekking tot de oorzaken, gevolgen en oplossingen van het plastic afval probleem?

self-care_

What is self-care?

Self-care is one of the most important concepts that you will learn about. Self-care is an extension of self-love and this in turn has a huge influence on everything you do and don't do. So what is self-care? Self-care is taking care of yourself in every sense of the word. It is everything you do to help yourself perform optimally emotionally, physically, mentally and spiritually. Basically, self-care is giving yourself everything you need to be a healthy and happy person. Maybe when you hear taking care of yourself you think of obvious things like eating right, exercising, etc.

Read more >

Heb je vragen over de A Broader Mind Course, stuur dan een e-mail naar [email protected]


Govert BuijsTrekker van de A Broader Mind course is professor Govert Buijs, bijzonder hoogleraar politieke filosofie en houder van de Goldschmeding Chair ‘Economie & civil society’, bij de Faculteit Geesteswetenschappen. [email protected] - 020 - 598 66 83

PROGRAMMATEAM

Heb je algemene vragen over A Broader Mind, neem dan contact op met het programmateam:

Nynke Rodenhuis
[email protected]
020 - 598 63 12

152 A Broader Mind-studenten geslaagd in 2020

De VU is trots op de volgende generatie A Broader Mind studenten. Wij feliciteren hen. Zij hebben doelen gesteld en behaald! Bekijk het felicitatiefilmpje van Vinod die de 152 geslaagden toesprak te horen tijdens het afsluitende A Broader Mind festival op 18 juni.

felicitatie_rector

Thijs Biersteker eerste ‘A Broader Mind Fellow’

thijs_biersteker

Klimaatkunstenaar Thijs Biersteker is recentelijk aangesteld als de eerste VUVereniging A Broader Mind fellow. Het fellowship wordt ondersteund door de VUVereniging. Biersteker daagt studenten van A Broader Mind uit om via een artistieke uiting hun academische kennis en persoonlijke ervaringen te vertalen naar een maatschappelijk relevante boodschap. Een mooi voorbeeld is zijn film over de impact van één sigarettenpeuk op het milieu. Dit sluit goed aan bij de actualiteit van de rookvrije VU Campus.

De studio van Biersteker (www.wovenstudio.io) is een duurzaam kunstatelier dat samenwerkt met wetenschappers en onderzoeksgroepen, musea en architecten om hun wetenschappelijke vindingen of feiten op een andere dan gebruikelijke manier te communiceren. Hij vertaalt wetenschappelijke en/of maatschappelijke bevindingen naar interactieve installaties die mensen raakt en in beweging brengt. Verder is Thijs een van de oprichters van de cursus Kunst, Ethiek en Empathie van de TU Delft.

pollutive-ends-thijs-biersteker