Bijvakken voor studenten

Wil je een minor doen? Kijk dan op de pagina Minoren. Bij de volgende faculteiten kun je bijvakken of keuzevakken volgen:

Bekijk hieronder de inschrijfprocedure bijvakken

  
empty

Inschrijfprocedure bijvakken

Ik ben een VU-student en wil een keuzevak (extracurriculair vak) buiten mijn opleiding volgen

 • en heb een actief VUnet-ID: op VUnet vind je alle informatie over hoe je een keuzevak kunt volgen
 • en heb geen actief VUnet-ID: meld je bij de Studentenbalie

Ik ben geen VU-student en wil één of meer bijvakken volgen aan de VU
Zorg ervoor dat je je bijvakregistratie op tijd in orde maakt: het is verstandig om de bijvakregistratie 6 weken voor de start van de periode waarin het vak valt in orde te maken. 

 1. Controleer de toelatingseisen zoals vermeld bij het bijvak van je keuze. Kijk ook even op de website van de faculteit om te zien of je nog aanvullende stappen moet zetten voordat aanmelden voor dit bijvak mogelijk is. Bij sommige faculteiten dien je bijvoorbeeld eerst toestemming te vragen door contact op te nemen met de studieadviseur of examencommissie.
 2. Ga naar register.vu.nl en kies bijvakregistratie. Selecteer de opleiding waaronder het bijvak valt dat je wilt volgen en het juiste studiejaar.
 3. Voer de gevraagde persoonsgegevens in. Je ontvangt hierna je inloggegevens voor VUnet.
 4. Log in op VUnet en kies voor de app Aanmelding afronden. Kun je dit onderwerp niet vinden? Probeer dan een andere browser: Internet Explorer werkt in dit geval vaak beter dan Chrome. Lukt het nog steeds niet? Maak dan gebruik van deze rechtstreekse link: https://vunet.login.vu.nl/Pages/registration.aspx.
 5. Upload een kopie van een legitimatiebewijs en toestemming van de examencommissie van de eigen onderwijsinstelling en rond je aanmelding af door het gehele aanmeldformulier in VUnet te doorlopen.
 6. Je verzoek wordt digitaal verzonden naar de faculteit na het afronden van de aanmelding. De faculteit verleent als je hiervoor in aanmerking komt toestemming om het bijvak te volgen.
 7. Lever een origineel Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) in bij de Studentenbalie van de VU (dit kan alleen als origineel aan de balie of per post! Digitaal inleveren kan niet), voorzien van je studentnummer. Het BBC vraag je aan bij de studentenadministratie van je eigen instelling. Doe dit zodra je het collegegeld bij je eigen instelling hebt voldaan (het afgeven van een machtiging geldt ook als betaling) en je ingeschreven staat voor het betreffende collegejaar.
 8. Controleer of je per e-mail een bevestiging ontvangt voor plaatsing. Het kan zijn dat er meer belangstellenden zijn dan plaatsen.
 9. Nu kun je in VUnet intekenen voor het bijvak van je keuze onder Intekenen vakken en tentamens. Hierbij gelden intekentermijnen, dus je kunt je maar tot een bepaalde deadline intekenen. Zie hiervoor VUnet: Intekenen voor onderwijs en tentamens. Raadpleeg voor de intekentermijnen dit document. Informatie voor wanneer je te laat bent met intekenen vind je op Te laat met intekenen.

Neem contact op met de Studentenbalie bij vragen over het BBC, problemen met je bijvakaanmelding en/of andere algemene vragen over je bijvakaanmelding. Heb je inhoudelijke vragen over het te volgen bijvak (bijvoorbeeld over het rooster of de studielast), dan kun je die stellen via het onderwijsbureau van je faculteit

Ben je student aan de UvA bij FNWI?
Studeer je aan de UvA bij de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) en ga je in het kader van de gezamenlijke opleidingen vakken volgen op de VU bij de Faculteit Exacte Wetenschappen of Aard- en Levenswetenschappen? Dan word je nadat je volledig bent (her)ingeschreven op de UvA automatisch ook op de VU ingeschreven als bijvakstudent (mits de inschrijving vóór 1 september 2016 helemaal rond is! Na 1 september dien je dit zelf te regelen).

Dit geldt voor studenten bij de volgende UvA-bacheloropleidingen: Future Planet Studies, Informatiekunde, Natuur- en Sterrenkunde, Scheikunde, Wiskunde en voor de volgende UvA-masteropleidingen: Computational Sciences,  Information Studies, Life Sciences, Biological Sciences, Chemistry, Mathematics, Mathematical Physics, Physics, Stochastics & Financial Mathematics, System and Network Engineering.

Kijk voor meer informatie over het (her)inschrijven voor de gezamenlijke opleidingen op de pagina van de VU-UvA samenwerking.

VU-UvA samenwerking
Regeling intekenen onderwijs en tentamens