Bijvakken School of Business and Economics

Als je studeert aan een andere instelling en je wilt een bijvak volgen aan de School of Business and Economics (SBE), dan kun je je inschrijven als bijvakstudent. Hiervoor hoef je je niet aan te melden via Studielink, maar dien je je in te schrijven via de VU, zie: Inschrijven als bijvakker (nog geen VUnet-ID).

 • De volgende vakken staan open om te volgen:

  Bachelorvakken: vakken van de bachelor Economie en Bedrijfseconomie en de bachelor Econometrie en Operations Research staan open voor het volgen van bijvakken. Wil je bijvakken volgen van de bachelor Bedrijfskunde of International Business Administration (alleen derdejaars keuzevakken zijn toegestaan) dan moet je in register.vu.nl kiezen voor de bachelor Economie en Bedrijfseconomie, daar vind je ook alle derdejaars keuzevakken van Bedrijfskunde/IBA. Zie voor details aanmelden onderstaande instructies.

  Mastervakken: kijk in het overzicht op register.vu.nl of de master waar de vakken onder vallen open staat voor bijvakonderwijs (zie onderstaande instructies).
 • Voor alle studenten geldt dat je moet voldoen aan de ingangseisen van de te volgen vakken. Controleer of je voorkennis voldoende is voor de te volgen vakken bij SBE. Dit kan je doen a.h.v. de cursusbeschrijving uit de studiegids. Twijfel je aan je voorkennis, neem dan contact op met de studieadviseurs van de faculteit: studieadviseur.sbe@vu.nl

Inschrijven als bijvakker (al een VUnetID)

Ben je ooit eerder student of bijvakstudent geweest bij de VU (of nog steeds) neem dan contact op met de studieadviseurs onder vermelding van je (oude) studentnummer. Ben je die vergeten stuur dan je geboortedatum mee met de opleiding waar je als bijvakker ingeschreven wilt worden en de namen van de vakken die je wilt volgen. De studieadviseur zal je oude VUnet-account herstellen zodat je vanaf stap 2 de aanmelding kunt vervolgen (zie stappen hieronder): studieadviseur.sbe@vu.nl

Inschrijven als bijvakker (nog geen VUnetID)

Heb je nog nooit bij de VU aangemeld kun je zelf via register.vu.nl een account aanmaken. Volg hiervoor onderstaande stappen:

 • Ga naar register.vu.nl en selecteer hier bijvakregistratie in het drop down menu (registration for secondary subjects in het Engels). Klik op volgende stap, hier kun je de opleiding selecteren waar jij als bijvakker aangemeld wilt worden (voor alle SBE minoren kies je voor de opleiding bachelor Economie en Bedrijfseconomie. Alleen voor de minor Applied Econometrics kies je voor de bachelor Econometrie en Operations Research). Ook kun je hier het academisch jaar selecteren waarin je de vakken wilt volgen. Klik nu op meld je aan en vul het formulier in. Zodra je dit formulier verzendt, krijg je op het ingevulde e-mailadres 2 e-mails, 1 met je VUnet-ID en 1 met je wachtwoord. 
 • Log in op VUnet en klik op aanmeldprocedure afronden.
 • Vul alle aanvullende vragen in, voeg je toestemmingsverklaring van je eigen universiteit toe waaruit blijkt dat je vakken aan de VU mag volgen en verzend het formulier. Let op: zorg dat de namen van de vakken of de naam van de minor die je wilt volgen in deze verklaring opgenomen zijn.
 • Je formulier wordt digitaal verzonden naar de faculteit. Die beoordelen je verzoek en verlenen toestemming indien je toelaatbaar bent tot de gekozen vakken. Je ontvangt een e-mail zodra de toestemming verleend is. Stap 5 kun je alvast uitvoeren in afwachting van de bevestiging.
 • Lever een origineel Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) in bij de Centrale Studentenadministratie van de VU, voorzien van je VU studentnummer. Het BBC vraag je aan bij de studentenadministratie van je eigen instelling. Doe dit zodra je het collegegeld bij je eigen instelling hebt voldaan (het afgeven van een machtiging geldt ook als betaling) en je ingeschreven staat voor het betreffende collegejaar.
 • Zodra je bovenstaande stappen afgerond hebt, sta je ingeschreven en kun je in VUnet intekenen voor het bijvak of minor van je keuze onder Intekenen vakken en tentamens. Let hierbij op de intekendeadlines, intekenen kan vanaf 15 juli.

Vragen

Neem contact op met de Studentenbalie bij vragen over het BBC of problemen met je bijvakaanmelding. Heb je inhoudelijke vragen over het te volgen bijvak, dan kun je die stellen via het studiesecretariaat van SBE.

Minor

Wil je een minor volgen? Kijk dan op de webpagina Minoren