Schoonheid, ziekte en verval: Venetië in romans en films


Zomercursus op locatie voor Honoursstudenten en HOVO-cursisten

        
Honours en HOVO De Vrije Universiteit biedt aan Honours studenten van de VU en de UVA en aan HOVO-deelnemers van de Vrije Universiteit een unieke cursus aan op de Venice International University (VIU).

Op het fraaie eiland San Servolo, in de baai van Venetië nemen prof Arko Oderwald en dr. Sofie Vandamme u mee naar de wereld van romans en films waar Venetië de inspiratiebron voor vormde.

Lees meer over San Servolo of de Venice Inernational University .

Datum
Aankomst in Venetië 14 augustus, vertrek uit Venetië 20 augustus. De cursus zelf duurt van 15 t/m 19 augustus 2016.

Deadline voor inschrijven van HOVO-deelnemers: liefst voor 1 mei 2016. Direct aanmelden >>
       

Aantal deelnemers
Minimum 30, maximaal 50 deelnemers

Venetie in romans en films[1]

Venetië is in veel romans het decor van het verhaal. Vrijwel altijd gebeurt dat op een wijze die medebepalend is voor de atmosfeer.

Verplaats de roman naar een andere stad en het verhaal van de roman is ingrijpend veranderd.

Wat maakt Venetië zo bijzonder?

Welke invloeden zijn er in die talrijke romans aan te wijzen?

In deze unieke cursus voor Honours- en HOVO-studenten, bestaande uit een cursusprogramma van zes dagen (maandag tot en met zaterdag), wordt een aantal van deze Venetië-romans besproken en gecombineerd met een bezoek aan de plaatsen in Venetië die een belangrijke rol spelen in de romans. Soms zijn van deze romans ook films gemaakt, die ook bekeken en besproken worden. Het programma bestaat uit boekbesprekingen (ochtend), bezoeken aan plaatsen van het boek (middag) en enkele filmvertoningen met discussie (avond). U bezoekt onder meer de begraafplaats San Michele, het Lido en Torcello (waar Hemingway gedeelten van zijn roman schreef).

san_servoloVIU is een internationaal academisch samenwerkingsverband tussen meerdere universiteiten die een gemeenschappelijke campus delen:
het eiland van San Servolo, ooit een psychiatrische inrichting, maar inmiddels het onderkomen van de Venice International University.
Tijdens de zomermaanden zijn hier kamers beschikbaar voor externe programma’s, zoals het speciaal voor Honours en HOVO ontwikkelde cursusprogramma Venetië in romans en films.