Wonen in Amsterdam

Amsterdam

In Amsterdam komen steeds meer woningen voor studenten. Het is wel nog steeds belangrijk dat je je op tijd inschrijft. Voor studentenhuisvesting is dat bij Studentenwoningweb en voor sociale huurwoningen bij Woningnet.

Dienst Wonen

De Dienst Wonen, Zorg en Samenleven van de Gemeente Amsterdam stelt jaarlijks een handige woongids voor studenten samen. Hierin vind je alle informatie over huisvesting in Amsterdam.

Dienst Wonen, Zorg en Samenleven
Download de Woongidsempty

Schrijf je in!

Studentenwoningweb
Voordat je kunt reageren op een (on)zelfstandige studentenwoning van de Key, Ymere en Stadgenoot moet je je inschrijven bij Studentenwoningweb. Met deze inschrijving kun je zoeken naar studentenwoningen bij de verbonden woningcorporaties. Stichting Casa Academica biedt ook studentenhuisvesting.

Studentenwoningweb 
Woningcorporatie de Key
Woningcorporatie Ymere
Woningcorporatie Stadgenoot

ROOM
Dit is een nieuw aanbodplatform met vooralsnog het aanbod van woningcorporatie (of studentenhuisvester?) DUWO. Voordat je kunt reageren op een (on)zelfstandige studentenwoning van DUWO moet je je inschrijven bij ROOM.(www.room.nl) Met deze inschrijving kun je zoeken naar studentenwoningen in Amsterdam, maar ook in Leiden, Delft, Den Haag en Wageningen, mocht je later willen veranderen van studiestad.

Alternatieve studentenhuisvesting

Medio augustus 2014 vindt de oplevering van het project Van Heenvlietlaan 220 in Amsterdam Buitenveldert plaats. In het voormalig ING-kantoorgebouw worden 354 (studenten)woningen gerealiseerd. De woningen zijn via Amsterdam2stay te huur.

The Student Hotel: Vlakbij metrostation Jan van Galenstraat is vanaf zomer 2013 The Student Hotel gevestigd. De gemeubileerde kamers vanaf 13 m2 met gemeenschappelijke keuken en andere voorzieningen worden voor een periode van 10 maanden verhuurd.

OurCampus Amsterdam Diemen: Direct naast station Diemen Zuid ligt OurCampus Amsterdam Diemen. OurCampus beschikt over ruim 1000 gemeubileerde zelfstandige studio’s exclusief voor studenten. Het complex biedt zeer uitgebreide faciliteiten en voorzieningen.

Woningnet
Het is verstandig om je ook zo snel mogelijk aan te melden bij WoningNet. Dit voor het geval je na je studie in Amsterdam wilt blijven wonen.

WoningNet

Woonruimte in ruil voor werk: VoorUit

VoorUit is een participatieproject waarbij jaarlijks meer dan 70 studenten van de VU en de Uva in ruil voor woonruimte 10 uur per week maatschappelijk werk doen in de wijk waar ze wonen. De studenten werken in 9 wijken in Amsterdam: de Kolenkitbuurt, Laan van Spartaan, Geuzenveld, Osdorp de Punt, Osdorp de Reimerswaalbuurt, Slotermeer-Oost, Slotermeer-West, Slotervaart en de Molenwijk.

VoorUitproject.nl

Kamers bij particulieren

Naast het aanbod van woningcorporaties is er een grote markt van particuliere kamers, die te vinden zijn op verschillende websites. Probeer uit te vinden of de verhuurder betrouwbaar is en of je je op dat adres mag inschrijven bij de gemeentelijke basisadministratie. Dat is van belang voor je uitwonende beurs. 

Kamers Startpagina

Niet-commerciële bureaus

Er zijn bemiddelingsbureau voor particuliere kamers, onder te verdelen in niet commerciële en commerciële bureaus. Niet commerciële bureaus zijn o.a.:

SRVU Kamerbureau
Students for Students Housing
Studentensteunpunt ASVA

Commerciële bureaus

Commerciële bureaus kunnen je ook helpen maar dit zijn meestal (te) dure kamers, dus wees kritisch! Goede connecties zijn ook belangrijk. Veel studenten komen via via aan een kamer. Laat dus iedereen weten dat je een kamer zoekt. Veel nuttige info over woningbemiddeling door commerciële bureaus is te vinden op de site van Huur niet te duur.

Makelaars in Amsterdam

Casa Academica

Vlak bij NS-station Amsterdam Amstel ligt CASA Academica. Van 1 oktober tot 31 mei worden hier 385 kamers aan studenten van o.a. Amsterdamse universiteiten verhuurd. In de zomermaanden worden de kamer als hotelkamers geexploiteerd.

Casa Academica

HousingAnywhere voor Exchange studenten

HousingAnywhere is een samenwerkings verband voor huisvesting van de Erasmus Universiteit, Maastricht University en de VU en biedt een uitkomst aan exchange studenten.    

www.HousingAnywhere.com is een website waarop studenten die naar het buitenland gaan voor studie of stage hun kamer kunnen onderverhuren. Inkomende exchange studenten kunnen daar meteen op reageren. Deze website opereert volledig op student-to-student, zonder tussenkomst van een derde partij.

Ernstige Huisvestingsproblematiek

In sommige gevallen bestaat er de mogelijkheid om een beroep te doen op de urgentieregeling van de studentendecanen.

Meer informatie