Nieuws en actualiteiten

Lees het laatste nieuws over de ontwikkelingen op de campus

Het archief van de Vrije Universiteit wordt overgedragen aan het Stadsarchief Amsterdam zodat het beschikbaar komt voor het publiek. Het universiteitsarchief ligt nu nog opgeslagen in kelders van de gebouwen van de VU. Ab Flipse (universiteitshistorictus): “Het is een grote stap voorwaarts dat het hele archief nu geïnventariseerd wordt en straks goed toegankelijk is voor onderzoekers en andere historisch geïnteresseerden.”

Lees het artikel in Het Parool van 8 juli.

archief_VU-too
foto: Too van Velzen
Van 1 juli tot en met 1 september gelden er aangepaste openingstijden bij de restaurants, koffiecorners en retailers op de Campus. Bekijk de openingstijden in de maanden juli en augustus.

NB: De introductiedagen zijn van 21 tot en met 27 augustus.
Fietsen op de campus en in de fietsenstallingen die voor verwijdering in aanmerking komen, krijgen rond 8 juni een waarschuwingskaart. Je hebt tot 21 juni de tijd om je fiets weg te halen. Op zaterdag 22 juni worden alle fietsen met een rode waarschuwingskaart afgevoerd.

Ruimte voor andere fietsen
Twee keer per jaar worden fietswrakken en langdurig ongebruikte fietsen in de fietsenstallingen en op het VU terrein verwijderd. Indien nodig worden de sloten doorgeknipt. Op deze manier ontstaat er weer voldoende ruimte voor fietsen die wél in gebruik zijn. 

Welke fietsen worden verwijderd?
Fietsen waaraan duidelijk te zien is dat zij al geruime tijd niet meer in gebruik zijn. Het zijn fietsen waar essentiële onderdelen aan ontbreken of kapot zijn of zachte banden hebben. Soms zijn ze verroest en bedekt onder een dikke laag stof. 

Mis je je fiets na 22 juni?
Dan kun je bij de Servicedesk FCO (Hoofdgebouw 0B-01, 020-59 85 777) nagaan of je fiets voorkomt op de lijst van verwijderde fietsen. Fietsen die op de lijst staan, worden teruggegeven. Mogelijk ontstane schade aan de fiets wordt niet vergoed. Eind november 2019 gaan alle verwijderde fietsen naar het goede doel Jahanka. Deze organisatie zet zich in voor het verbeteren van de levensstandaard in Gambia.

Green Business Club Zuidas, Hello Zuidas en gemeente Amsterdam - directie Zuidas publiceren jaarlijks het Duurzaamheidsverslag Zuidas, met hierin de belangrijkste initiatieven en maatregelen op het gebied van duurzaamheid. 11 april werd de zevende editie gepresenteerd.

Extra stappen naar duurzaamheid
Nu de urgentie voor verregaande maatregelen tegen klimaatverandering steeds meer evident wordt, zetten ook Zuidasbedrijven en lokale overheid extra stappen om duurzamer te opereren. Zo zijn ze bijvoorbeeld in 2018 samen overgestapt op groene energie, focussen we op afvalreductie en werken ze aan efficiënt en duurzaam laten bezorgen van bestellingen. 

VU scoort goed
De VU doet het goed op verschillende thema's:

 • Openbare ruimte
  VU is onderdeel van veiligheidsplatform Zuidas ten behoeve van de veiligheid in de openbare ruimte. De tentoonstelling ‘Op en onder de campus' wordt genoemd in relatie tot de ontwikkeling van de openbare ruimte. Zuidas ontwikkelde zich de afgelopen jaren van een leeg onbebouwd gebied tot een dynamisch woon- en werkgebied. De VU maakt onderdeel uit van het te ontwikkelen kenniskwartier.
 • Gebouwen
  O|2 Labgebouw behaalde het Breeam certificaat. Het Nieuwe Universiteitsgebouw wordt genoemd als multifunctioneel duurzaam gebouw.
 • Energie
  Veel aandacht wordt besteed aan de warmte-koude opslag (WKO) van de VU.
 • Afval & Circulariteit
  VU is koploper in Zero Waste Zuidas.
 • Water & Groen
  VU deed mee met de 'Week zonder vlees'.
Op uitnodiging van Josja van der Veer, directeur Facilitaire Campus Organisatie, verzamelden op 4 april om 08.00 uur bijna 100 collega’s van VU en Amsterdam UMC die zijn gehuisvest in gebouw MF voor een gezamenlijk ontbijt. Gebouw MF is een bijzonder gebouw met een diversiteit aan bewoners die allemaal werken aan onderwijs en onderzoek binnen het thema Human Health & Life Sciences. In september verhuisden opleiders, docenten, medewerkers én studenten van de Amstel Academie en de corporate academy van het Instituut voor Onderwijs en Opleiden van Amsterdam UMC naar dit grotendeels gerenoveerde gebouw.

Interdisciplinaire initiatieven 
De ambitie is dat deze gezamenlijke huisvesting leidt tot mooie interdisciplinaire initiatieven, onderzoeken en ontmoetingen, gericht op 'brain, body en behaviour', en sport en bewegen. Tijdens het ontbijt spraken Josja van der Veer, Erik Scherder (Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen) en Lilian van Gulick (Directeur Bedrijfsvoering van het Instituut voor Onderwijs en Opleiden van Amsterdam UMC).

Eigen kracht van mensen
Josja van der Veer legde de relatie tussen maatschappelijke ontwikkelingen in de gezondheidszorg en het gebouw: "Er is steeds meer aandacht voor preventie en de eigen kracht van mensen, om zelf iets te doen aan hun omgeving, hun leefstijl, hun gedrag. Onderwijs en onderzoek op het gebied van fysieke en geestelijke gezondheid, gedrag en bewegen komen hier samen. Van heel fundamentele experimentele kennisontwikkeling tot toepassingen in de praktijk."

Vitale patiënten 
Erik Scherder vertelde over een proef om ziekenhuispatiënten een prettiger verblijf te geven en vitaler uit het ziekenhuis te laten komen. Zij krijgen maaltijden op maat en gaan meer bewegen. Patiënten leveren zowel lichamelijk als geestelijk in door in bed te liggen en slecht te bewegen. Daar komt verandering in.
Eind april beginnen we met de inbouw van het interieur van het Nieuwe Universiteitsgebouw. De werkzaamheden duren naar verwachting tot zomer 2020. De overlast voor de omgeving is minimaal. Leveranties gebeuren aan de zuidzijde, bij voorkeur in de ochtend en middag. De werktijden zijn van 07:00 tot 20:00 uur.

Het project is aangemeld bij Bewuste Bouwers omdat we bewust en met oog voor de omgeving werken. Heb je een melding, verbeterpunt of idee voor het project, dan kun je terecht bij www.verbeterdebouw.nl.
De parkeergarage onder het Nieuwe Universiteitsgebouw biedt plaats aan circa 600 auto's en 1.600 fietsen. Het parkeerdeel wordt per 1 april in gebruik genomen, de fietsenstalling gaat later open.Handig om te weten:
 • De garage is uitsluitend toegankelijk voor abonnementhouders en bezoekers van VU, VUmc en ACTA.
 • Het adres is Van der Boechorststraat 5a, je bereikt de garage via de campusingang Van der Boechorststraat ('MF straat').
 • De naam van de garage is P3 VU Campus, zo wordt het ook op de ANWB-borden vermeld.
 • Er zijn 24 laadplekken voor elektrische auto’s en 6 invalideplekken.
 • Er zijn twee voetgangersuitgangen: aan de De Boelelaan en het Campusplein.
 • Het parkeertarief bedraagt 1€ per 17 minuten. Er kan contant, met pin- of creditkaart betaald worden.
 • De kortings- of waardekaarten VU-VUmc zijn ook in deze garage te gebruiken.
 • Het toegangssysteem voor deze garage werkt met kentekenherkenning, dit bevordert de in- en uitrijsnelheid. De 200 abonnementhouders zijn inmiddels benaderd om hun kentekengegevens door te geven. Ook krijgen zij een nieuwe parkeerpas die als backup dient als het kenteken niet herkend wordt door bijvoorbeeld een vervuilde kentekenplaat of als je gebruik maakt van een andere auto.
Meer informatie over P3 VU Campus >
PrintLessIn april en mei doen wij mee aan de Green Business Club PrintLess Contest: Tone it down! waarin bedrijven en regio’s in Nederland twee maanden lang met elkaar de strijd aan gaan om zo min mogelijk te printen. Wist je dat je door het niet uitprinten van één pagina je ca. 200 ml water en 12,7 gr CO2 kan besparen? Ook verbruik je minder energie en inkt en wordt er per 8333,3 blaadjes printpapier één boom bespaard! Wij doen mee! Jij ook? Probeer zo weinig mogelijk te printen en help ons winnen!
Vanaf medio april tot eind juli 2019 vindt onderhoud plaats aan de schoorstenen van het Coördinatiecentrum Energie (CCE) aan de Van der Boechorststraat. Om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren, komt er vanaf medio april tot eind julli een steiger rondom de schoorstenen van het CCE aan de Van der Boechorststraat. Alle werkzaamheden vinden plaats vanuit het bouwterrein van het Nieuwe Universiteitsgebouw aan de achterkant van het CCE waardoor op de Campus weinig tot geen hinder wordt ondervonden.
join_the_pipeHet thema is dit jaar 'Leaving No One Behind' (zorg voor waterveiligheid voor ieder). De VU draagt structureel haar steentje bij aan het creëren van schoon drinkwater voor mensen in ontwikkelingslanden.

Projecten waar de VU aan meedoet:
 • Made blue 
  663 miljoen mensen op aarde hebben geen toegang tot schoon drinkwater. Daar doen we samen wat aan: een liter voor een liter. Elke consumptie die uit een koffieautomaat komt, zorgt voor net zoveel schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. In 2018 heeft de VU 283.691 liter schoon drinkwater gedoneerd aan Made Blue. Met dit aantal geven wij 28 kinderen op school en 1 gezin thuis toegang tot schoon drinkwater voor de komende 10 jaar.
 • Earth water 
  Sinds kort is in de vending machine van de VU Earth water verkrijgbaar en hoef je geen PET-fles met water te kopen. Earth water is verpakt in een duurzame verpakking. Earth Water staat bovendien 100% van de nettowinst af aan waterprojecten in Azië en Afrika.
 • Join the pipe
  Op veel plaatsen op de campus vind je Join the pipe punten. Het bijbehorende hervulbare waterflesje kun je kopen in de vending machine op de VU. Met de opbrengsten van de flessen en tappunten in Europa zet Join the Pipe waterprojecten op in ontwikkelingslanden. Voor iedere BOGO-Bottle die wordt verkocht, wordt een fles aan een schoolkind in een ontwikkelingsland gedoneerd.

Omdat per 1 april de nieuwe parkeergarage (P3) op het campusplein open gaat, starten half maart werkzaamheden aan de toegangsweg bij de Van der Boechorststraat (MF-straat). De slagbomen worden richting campusplein verplaatst zodat de ingang van de nieuwe parkeergarage bereikbaar wordt. Voor de veiligheid wordt het fietspad naar de andere kant van de weg verplaatst (door middel van markering op de weg) zodat fietsers en auto's elkaar niet kruisen. De ingang van gebouw MF blijft bereikbaar. 

Fietsenstalling
De fietsenstalling en het voetpad langs de gevel van gebouw MF blijven beschikbaar, evenals de fietsenstalling op het plein voor het W&N gebouw. 

Herininrichting MF-straat
De volledige herinrichting van de MF-straat staat gepland voor de tweede helft van dit jaar.


MF_straat_schets-1

Wegens werkzaamheden wordt metro 51 vanaf 3 maart 2019 tot eind 2020 tussen Station Zuid en Amstelveen vervangen door bus 55. Route: Station Zuid - De Boelelaan/VU - Oranjebaan en verder. Voor de haltes tussen de VU en Oranjebaan neem je tram 5. Lees meer >

Tijdelijke-openbaar-vervoer-per-3maart2019
breeam

De VU heeft een BREEAM-NL In Use certificaat voor het laboratorium gebouw O2 behaald. Het O|2 Labgebouw (op de kruising De Boelelaan-Gustav Mahlerlaan) is gecertificeerd met de scores Excellent. De BREEAM-NL voor bestaande Hoger Onderwijsgebouwen is in 2015 opgestart door de Dutch Green Building Council in samenwerking met de Vrije Universiteit, Universiteit Utrecht, Technische Universiteit Eindhoven en Saxion Hogescholen.

Het O|2 Labgebouw is ontwikkeld en ontworpen in de tijd dat BREEAM zelf nog in de opstartfase zat, een duidelijke BRL was toen nog niet voorhanden. Tijdens het ontwerp en de bouw had VU bouwdirecteur John van Houten duurzaamheid hoog in het vaandel. Verschillende gebouwinstallaties zijn onderzocht en beoordeeld door het Ontwerpteam en VU-Consultancy. Wat nu beloond wordt met een BREEAM Excellent score.

Betrokken personen vanuit de VU waren John van Houten, Willem Verduyn, Ilko van Genderen (BREEAM Expert, foto) en Hannah van der Leij (BREEAM Assessor, Built2Live Den Haag).

Welke vragen leven in het Kenniskwartier Zuidas? Waarmee is het innovatie gebied bezig? Bij de volgende Campus Amsterdam Meetup krijg je de kans om het Kenniskwartier Zuidas te ontdekken! Het Kenniskwartier is een aantrekkelijk gebied voor wetenschappers, studenten en kennisintensieve bedrijven. In het Kenniskwartier komen wonen, werken en studeren straks letterlijk bij elkaar. Tijdens de Campus Amsterdam Meetup #4 - die we organiseren als opmaat naar WeMakeThe.City - kom je in contact met innovatie districts, campussen, labs, hubs en hun ondernemers, medebewoners en collega's.

Vrije Universiteit, OZW Gebouw, Alma Zaal 10e etage, De Boelelaan 1109 Amsterdam

Meer informatie >

Bekijk de foto's >

De VU start in februari met de pilot van het programma A Broader Mind, waarin bachelorstudenten aan maatschappelijke vragen werken en waarbij academische, maatschappelijke en persoonlijke ontwikkeling vooropstaan. Eerstejaarsstudenten van vijf opleidingen doen mee aan de pilot van A Broader Mind: Criminologie, Sociologie, Gezondheidswetenschappen, Geneeskunde en International Business Administration. In een van de programma's gaan de studenten onderzoek doen in de buurt Buitenveldert, in samenwerking met stadsdeel Zuid. Een mooie samenwerking waarbij we de omgeving betrekken bij onderzoek op de VU.

Het programmateam bestaat uit Kirstin de Boer en Nynke Rodenhuis.

Op dinsdag 5 februari 17.30 uur werd het programma feestelijk geopend in de Aula door o.a. Vinod Subramaniam, Rector Magnificus, en de leden van de bouwteams.
Maandag 21 januari is het kunstwerk Cytopia van Pinar Yoldas onthuld in het O|2 Labgebouw. De kunstenaar heeft zich laten inspireren door een kankercel. Dit kunstwerk past goed bij het gebouw door het onderzoek op het gebied van Human Health and Life Science wat daar plaatsvindt. Gebruikers van O|2 waren betrokken bij het ontwerp van het kunstwerk.

Josja van der Veer, directeur Facilitaire Campus Organisatie, vertelde bij de onthulling dat de VU een rijke traditie heeft in het verzamelen en exposeren van kunst. In de verschillende gebouwen en op de Campus zijn diverse kunstwerken te bewonderen.

Vice-voorzitter van College van Bestuur Marjolein Jansen voltooide het kunstwerk door het laatste puzzelstukje op de goede plek te plakken. Zij vertelde in haar toespraak: 'Kunst is niet alleen een verfraaiing van de omgeving, maar geeft ook inspiratie. Het opent nieuwe perspectieven. Daarom past het goed in een academische omgeving'.

Artikel van Ad Valvas >

kunstO2_marjolein

Amsterdam Bouwt: Big, Bigger, Zuidas. Over de expansie en make-over van hét zakendistrict van Amsterdam. Wat gaat er allemaal gebeuren?

Met de aanleg van de Zuidasdok, de uitbreiding van de Zuidas en flinke ingrepen in het RAI-gebied ligt de grootse bouwput van Amsterdam het komende decennium aan de zuidkant van de stad. Het district waar nu voornamelijk kantoren staan, wordt omgetoverd tot een levendig woon- en werkgebied. Het uiteindelijk resultaat belooft indrukwekkend te worden. Meer hoogbouw van internationale allure, de A10 die in een tunnel onder de grond verdwijnt, een park op het dak van diezelfde tunnel, een flinke uitbreiding van Station Zuid. In dit programma zetten direct betrokkenen hun plannen uiteen. Hoe vernieuwend zijn de verschillende projecten? En hoe zorgen we ervoor dat het modernste stuk Amsterdam zich niet vervreemd van zijn omgeving? Met o.a. Josja van der Veer, directeur Facilitaire Campus Organisatie van de VU.

Lees het uitgebreide verslag op Zuidas.nl

Vanwege de toenemende autodrukte op het campusterrein regelt met ingang van 2 januari een terreincoach de toegang. Alleen bevoegden en aangemelde wagens kunnen het campusterrein op. De terreincoach is dagelijks tussen 07.00 en 14.30 uur bij de slagboom van de Van der Boechorststraat aanwezig. Hij verwijst bezoekers naar het loading doc (voor laden en lossen) en eventueel naar een passende parkeerplek.

Wagens die het terrein op mogen zijn uitsluitend van leveranciers op de preferred supplierslijst, leveranciers met een pasje, auto’s die zijn aangemeld bij de Servicedesk FCO, leden van het College van Bestuur en mindervaliden. Per leverancier wordt maximaal 1 wagen per dag toegelaten. De wagen moet voorzien zijn van een bedrijfslogo, personenauto’s worden niet toegelaten. Wanneer alle parkeerplekken bezet zijn, wordt de bezoeker doorverwezen naar de parkeerplaatsen op straat en/of P2.

Voor meer informatie of het aanmelden van wagens kunt u contact opnemen met de Servicedesk FCO (020-5985777 of servicedesk.fco@vu.nl)

campustentoonstellingExpositie VU Hoofdgebouw, rond de Aula, 1 november 2018 tot medio 2019

Van 1 november tot medio 2019 kun je bij de expositie ‘Op en onder de Campus’ een kijkje nemen onder de VU-campus. Ook zie je wat er de afgelopen 1.000 jaar gebeurde op de bovenste lagen van de grond - en wat er nog te gebeuren staat. Van de ontginning van Buitenveldert tot en met de bouw en de verdere ontwikkeling van de VU Campus.

Boringen tot wel 162 meter diep
In 2017 werden voor het aanleggen van een Warmte-Koude-Opslag (WKO) op de VU Campus diepe boringen tot wel 162 meter gedaan. Simon Troelstra, gepensioneerd Universitair Hoofddocent Aardwetenschappen, zorgde dat deze buitenkans optimaal voor de wetenschap werd benut. Hij vroeg boorbedrijf Tjaden om bij elke meter van de boring een zakje sediment te verzamelen. Drie studenten Geologie analyseerden voor hun bachelorscriptie onder begeleiding van Troelstra en collega Kees Kasse de bodemmonsters. De conclusies zie je in de expositie.

Meer informatie >

De VU is deze week gestart met de voorbereidingen van de bouw van een nieuw onderzoeksgebouw op het terrein van de voormalige Schoolwerktuinen. In deze eerste fase worden voorbereidingen getroffen om de aan- en afvoer van het toekomstig bouwverkeer op en naar de bouwplaats in goede banen te leiden. Om de werkzaamheden op het terrein efficiënt en veilig uit te kunnen voeren kan het voorlopig niet door derden worden gebruikt. Om deze reden heeft de VU ook het tijdelijke contract met het Green Living Lab niet kunnen verlengen. Het lab heeft het terrein inmiddels volgens afspraak terug opgeleverd aan de VU.

Vanuit de Campusontwikkeling is uitgangspunt dat we zo zuinig mogelijk omgaan met onze omgeving. Het groen op het terrein waar ook het Green Living Lab tijdelijk was gevestigd, proberen we zo veel mogelijk te behouden zodat we er in de toekomst weer van kunnen genieten. We onderzoeken of we delen van het terrein al tijdens de bouw weer kunnen openstellen voor publiek. Ondertussen blijven we ons inzetten voor een groene campus. Dat is van belang voor een prettige werk- en studieomgeving in de stad. Lees meer >

3D is een meerdimensionale vrijplaats gericht op de versterking van een veilige en inclusieve universitaire gemeenschap, waar iedereen welkom is en alles bespreekbaar. 3D@VU is de nieuwe ruimte in het hart van de VU Campus (ruimte G095 in W&N), waar alles draait om Dialoog, Debat en Diversiteit. Het College van Bestuur heeft een werkgroep onder leiding van Ruard Ganzevoort ingesteld om bij te dragen aan een inclusieve en veilige universiteitscampus. De VU rekent het tot haar academische (en pedagogische) verantwoordelijkheid om gevoelige en maatschappelijke vraagstukken te agenderen die de samenleving en universiteitsgemeenschap verdelen. Hier kan iedereen verbonden aan de VU zich voor aanmelden. De werkgroep heeft een klankbordgroep ingericht bestaande uit zes studenten en zes medewerkers met een brede spreiding qua gender, geaardheid, etnische afkomst en religieuze achtergrond. Deze klankbordgroep heeft onder andere als taak adviseren over de programmering van 3D.

3D

De campus van de VU is levendig met academische evenementen als de opening van het academische jaar, Dies Natalis en een uitnodigend publiek evenementenprogramma met het VU Summerbreak Festival, het On the Rooff Film Festival en openlucht festival Open Air georganiseerd door de Griffioen en filmtheater Rialto. Ook is het mogelijk om in samenwerking met Rialto 'Film on demand' te organiseren op de VU. De gastvrije campus van de VU host graag symposia, congressen en evenementen van gastpartijen en biedt daar verschillende representatieve ruimtes voor aan.