Nieuw Universiteitsgebouw

Nieuwe_Universiteitsgebouwempty

's Avonds film kijken in de collegezaal van overdag: dat kan in het multifunctionele Nieuwe Universiteitsgebouw. Het gebouw krijgt flexibele ruimtes waarin onderwijs, onderzoek en het cultuurprogramma van Cultuur Centrum Griffioen elkaar afwisselen. Het Nieuwe Universiteitsgebouw wordt centraal aan de De Boelelaan en het campusplein, tussen het Opleidingsinstituut Zorg en Welzijn (OZW), het Transitorium en het Energiecentrum (CCE) gebouwd.


Het Nieuwe Universiteitsgebouw vormt samen met het O|2 Labgebouw de vervanging van het grootste deel van het huidige Wis- & Natuurkundegebouw (W&N). De initiële gebruikers van de kantoren zijn enkele bèta-onderzoeksgroepen. Er is ruimte voor onderwijsinnovatie zoals intensivering, digitalisering, gevarieerde studieplekken, ruimte voor ontmoeting en kenniswisseling. Het hart van het gebouw wordt gevormd door het atrium en op de begane grond komen een grand café en voorzieningen zoals winkels. Op de eerste verdieping komen multimediale bibliotheekvoorzieningen. Het Nieuwe Universiteitsgebouw wordt een getrapt oplopend gebouw met aan de campuskant zeven en aan de De Boelelaan twaalf verdiepingen. Het totaal beslaat 31.000 m2 dat vooral door de informatici van de VU én de UvA gebruikt zal worden en door studenten van alle faculteiten.

De ondergrondse parkeergarage biedt plaats aan zo’n 600 auto’s en 1.600 fietsen. Door het ondergronds brengen van parkeren verbetert de kwaliteit van de openbare ruimte en ontstaat meer ruimte voor groen op de campus. Voor auto's zijn drie lagen beschikbaar met voorzieningen als oplaadpunten voor elektrische auto’s. De toegang tot de parkeergarage (in en uit) verloopt via de Van der Boechorststraat. De stalling voor fietsen wordt op de -1 laag gesitueerd, onder de nieuwe tussenstraat die ontstaat tussen het Nieuwe Universiteitsgebouw en OZW.