Exposities

Aromatic Art (Re-)reconstructed: In Search of Lost Scents

 

In search of lost scents
Foto: Copyright Gayil Nalls, People sniffing World Sensorium at midnight 01-01-2000, Time Square, New York. 

Verloren en zeldzame geuren op de VU
Hoe ruikt een polderlandschap? De Slag bij Waterloo? De buitenaardse geur van de maan? De hele wereld? Kom het ervaren van vrijdag 24 februari t/m dinsdag 23 mei 2017. 
Geuren roepen levendige herinneringen op en zijn sterk verbonden met onze identiteit. Elk van ons heeft een geur die even uniek is als een vingerafdruk. Ook iedere stad heeft zijn eigen geurprofiel. Tegelijk is reuk ons meest onderschatte zintuig en zijn we bijvoorbeeld veel meer visueel ingesteld. 24 februari start de tentoonstelling over en met geur: Aromatic Art (Re-)reconstructed: In Search of Lost Scents. Van 24 februari t/m 23 mei is te zien en te ruiken hoe internationale kunstenaars en parfumeurs met geur werken en zo de grenzen van de beeldende kunst oprekken. Ervaar thema’s als identiteit, geschiedenis (zoals de Slag bij Waterloo), het geheugen en ‘mapping’. Zo heeft Birthe Leemeijer de lucht van een typisch Nederlands polderlandschap gereconstrueerd: een geur die ooit tot ons vluchtige verleden zal gaan behoren en voor altijd verdwijnt. 

Ervaar de geur van de maan
Gayil Nalls maakte het mogelijk om met een enkele inhalering de complete wereld op te snuiven met ‘World Sensorium’, terwijl Sue Corke en Hagen Betzwieser zelfs de buitenaardse geur van de maan creëerden. De geur van school, een kroeg of een lichaamsgeur: Wim T. Schippers, Peter De Cupere en Esther Brakenhoff schuwen de banaliteit van geur niet in hun kunstwerken en performances. Verrassend genoeg is olfactieve kunst niet alleen een onderwerp voor hedendaagse kunstenaars. Al een eeuw geleden begeurden Surrealisten zoals Marcel Duchamp en Futuristen zoals F.T. Marinetti hun beelden, tentoonstellingsruimtes,  poëzievoordrachten en speelgoed. Kom deze en andere verloren en zeldzame geuren opsnuiven in de tentoonstellingsruimte van de VU.

Bezoekersinformatie:
Tentoonstelling: 25 februari t/m 23 mei 2017
De Boelelaan 1105: Hoofdgebouw VU, eerste verdieping, Expositieruimte, rondom Aula. Bekijk de openingstijden van het Hoofdgebouw.
Deelnemende kunstenaars zijn onder andere: Marcel Duchamp (FR), F.T. Marinetti (IT), Peter De Cupere (BE), Job Koelewijn(NL), Gayil Nalls (US), Birthe Leemeijer (NL), Hagen Betzwieser & Sue Corck (GE and UK), Esther Brakenhoff (NL).


Dit project is een samenwerking tussen Caro Verbeek - onderzoeker faculteit Geesteswetenschappen VU, Wende Wallert - conservator Kunst, Universiteitsbibliotheek VU, NWO, CLUE+, het Rijksmuseum en The Graduate School International Flavours & Fragrances.