Kunstopdrachten

Kunstenaars kunnen in een kunstopdracht de functie van de locatie op een bijzondere manier zichtbaar maken en markeren. Locatie-gebonden kunstwerken zijn identiteitsdragers die op een betekenisvolle wijze belichten wat er op de campus van de Vrije Universiteit Amsterdam gebeurt. Zij bieden gemeenschap en bezoekers herkenning en houvast op het grootschalige campusterrein van de VU Amsterdam. 

Kuyper revisited - Hoofdgebouw (vanaf november 2020)
Ontmoeting tussen Wafae Ahalouch en Abraham Kuyper

Wafae AhalouchWat betekent het gedachtengoed van Kuyper anno 2020, op welke wijze weet hij ons nog te inspireren? Kunstenaars kunnen als geen ander de actuele betekenis van historische bronnen onderzoeken. Ter gelegenheid van het Kuyperjaar ontwikkelt kunstenaar Wafae Ahalouch (1987, Tanger, Marokko) een kunstwerk waarbij zij zich laat inspireren door de legacy van Abraham Kuyper.

Kuyper was niet alleen stichter van de VU maar ook staatsman, politicus en journalist en gaf vanuit die posities vorm aan de samenleving. Wafae Ahalouch gaat in haar werk op een prikkelende en luchtige manier in op onderwerpen die wringen in de samenleving en vaak te maken hebben met macht en onmacht. Dit doet zij door subtiele omkeringen te maken in clichématige beelden en teksten uit comics, sprookjes en slogans, waardoor het herkenbare opeens vervreemdend wordt. Fictie en realiteit lopen door elkaar heen; niets is meer wat het lijkt. Hierdoor ontstaat zeer gelaagd werk dat zowel geëngageerd als tijdloos en universeel is.

Het kunstwerk is nu in de maak en wordt begin november 2020 onthuld. Het krijgt een plek in het academische hart van de VU, in het Hoofdgebouw, naast de ingang van het Auditorium, tegenover de Aula waar promoties en andere ceremonies plaatsvinden en waar Kuyper in de vorm van een buste de VU overziet. Kuyper revisited houdt de dialoog over de betekenis van de waarden van Abraham Kuyper in de eigen tijd levend.

De kunstopdracht is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage vanuit het Kuyperfonds. 

Meer informatie over de kunstenaar

Cytopia – O|2 Labgebouw  
Een nieuw perspectief op de essentie van het leven: cellen.

In het O|2 Labgebouw van de VU Amsterdam werken onderzoekers samen in het aanpakken van maatschappelijke problemen op het gebied van Human Life Sciences. Er wordt onder meer cellulair onderzoek naar kanker verricht. De kunstcommissie van de VU Amsterdam, aangevuld met onderzoekers die werken in O|2 en de Facilitaire Campus Organisatie, gaf speciaal voor deze locatie de opdracht voor een kunstwerk gerelateerd aan Human Life Sciences. In plaats van de kankercel te benaderen als een bedreiging of een monster, onderzocht Yoldas wat de cellen ons kunnen leren over regeneratieve geneeskunde en een lang leven. Bevat de kankercel het antwoord op deze eeuwenoude menselijke zoektocht naar het eeuwige leven?

Cytopia is geïnstalleerd op de buitenmuur van het Auditorium. In januari 2019 werd het officieel geopend. Bekijk het korte filmpje over het kunstwerk.


Foto bovenaan de pagina:Pinar Yoldas, Cytopia 2019