Kunstopdrachten

Kunstenaars kunnen in een kunstopdracht de functie van de locatie op een bijzondere manier zichtbaar maken en markeren. Locatie-gebonden kunstwerken zijn identiteitsdragers die op een betekenisvolle wijze belichten wat er op de campus van de Vrije Universiteit Amsterdam gebeurt. Zij bieden gemeenschap en bezoekers herkenning en houvast op het grootschalige campusterrein van de VU Amsterdam.

Cytopia – O|2 Labgebouw  
Een nieuw perspectief op de essentie van het leven: cellen.

In het O|2 Labgebouw van de VU Amsterdam werken onderzoekers samen in het aanpakken van maatschappelijke problemen op het gebied van Human Life Sciences. Er wordt onder meer cellulair onderzoek naar kanker verricht. De kunstcommissie van de VU Amsterdam, aangevuld met onderzoekers die werken in O|2 en de Facilitaire Campus Organisatie, gaf speciaal voor deze locatie de opdracht voor een kunstwerk gerelateerd aan Human Life Sciences. In plaats van de kankercel te benaderen als een bedreiging of een monster, onderzocht Yoldas wat de cellen ons kunnen leren over regeneratieve geneeskunde en een lang leven. Bevat de kankercel het antwoord op deze eeuwenoude menselijke zoektocht naar het eeuwige leven?

Cytopia is geïnstalleerd op de buitenmuur van het Auditorium. In januari 2019 werd het officieel geopend. Bekijk het korte filmpje over het kunstwerk.


Foto bovenaan de pagina:Pinar Yoldas, Cytopia 2019