Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Met een hbo-propedeuse op zak, klaar voor de universiteit!

Heb je een hbo-propedeuse gehaald en wil je Rechtsgeleerdheid of Notarieel Recht studeren aan de Vrije Universiteit? Dat kan!

Behaal je bachelor Rechtsgeleerdheid of Notarieel Recht met een hbo-propedeuse
Wil jij een universitaire bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid of Notarieel Recht behalen aan de Vrije Universiteit Amsterdam? Met een hbo-propedeuse heb jij direct toegang* tot de bachelor Rechtsgeleerdheid en de bachelor Notarieel Recht.

*Hbo-propedeuse

  • Met een hbo-propedeusediploma Rechten (opleidingscode 39205 of 30108) ben je direct toelaatbaar wanneer deze binnen één studiejaar is behaald. 
  • Met een hbo-propedeusediploma Sociaal Juridische Dienstverlening behaald bij Hogeschool Inholland (opleidingscode 34641) ben je direct toelaatbaar wanneer deze binnen één studiejaar is behaald. 
  • Met alle overige Nederlandstalige hbo-propedeusediploma’s ben je toelaatbaar wanneer je aanvullend een certificaat vwo-staatsexamen Nederlands hebt behaald. 

Hbo-bachelor
Er zijn geen aanvullende eisen.

Veelgestelde vragen

  • Wat is de meerwaarde van een universitaire bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid of Notarieel Recht?

    De bacheloropleidingen Notarieel Recht en Rechtsgeleerdheid hebben om verschillende redenen een meerwaarde ten opzichte van een hbo-opleiding Rechten. Allereerst omdat je op een geheel andere manier naar het recht leert kijken. Praktijk, onderzoek en wetenschappelijke theorie worden gecombineerd om ervoor te zorgen dat jij als student goed beslagen ten ijs komt in jouw latere werkende leven.

    Ook mag jij je na een aansluitende masteropleiding Rechtsgeleerdheid of Notarieel Recht meester in de rechten noemen. Je kunt vervolgens na je bachelor en master Rechtsgeleerdheid kiezen voor een togaberoep zoals advocaat, rechter of officier van justitie. Na je bachelor en master Notarieel Recht kun je direct kandidaat-notaris worden en op een later moment in je carrière benoemd worden tot notaris. Ook voor Notarieel Recht geldt dat het mogelijk is het zogeheten 'civiel effect' te behalen. Daarmee heb je naast je notariële papiertje, ook toegang tot de togaberoepen (advocatuur, rechtelijke macht, officier van justitie). Je behaalt het civiel effect door vier extra vakken te volgen in een studiejaar naar keuze (je maakt zelf een studieplanning). Er zijn echter nog tal van andere mogelijkheden zoals adviseur, jurist of bijvoorbeeld onderzoeker. 

    De bachelor Notarieel Recht focust zich op drie notariële rechtsgebieden: het personen- en familierecht, het onroerend goedrecht en het ondernemingsrecht. Als student Notarieel Recht doe je specialistische kennis op van deze rechtsgebieden. De universitaire bachelor Notarieel Recht is daarom een goede keuze voor hbo-studenten die deze rechtsgebieden interessant vinden. 

  • Waarom is taalvaardigheid zo’n belangrijk onderdeel van de bacheloropleidingen Notarieel Recht & Rechtsgeleerdheid?

    Voor juristen is taal het belangrijkste gereedschap. Tijdens je opleiding zal je een grote hoeveelheid wetenschappelijke literatuur, jurisprudentie en wetteksten lezen. In het eerste bachelorjaar word je hierin getraind door je docenten en een studentmentor. De bacheloropleidingen Notarieel Recht en Rechtsgeleerdheid worden volledig in het Nederlands onderwezen.

  • Waarom de Vrije Universiteit Amsterdam?

    Anne Floor: “De keuze aan welke universiteit je wilt studeren is altijd een lastige, maar mijn keuze was snel gemaakt. Studeren in Amsterdam leek me geweldig. Iedereen is er welkom en dat zie je ook terug binnen de VU. De VU is een studentvriendelijke en veelzijdige universiteit. Ik voel me een echte student en geen nummer. Heb je moeite met studeren of zit je zelf niet lekker in je vel? De studieadviseurs staan altijd voor je klaar.

    Daarnaast kent de VU een leuk en veelzijdig aanbod aan minoren en masteropleidingen. Ook zijn er speciale contacten met de kantoren op de Zuidas, voor de studenten die graag carrière binnen het civiele recht willen maken. Maar naast deze contacten geeft de VU ook de mogelijkheid om extra vakken en honoursprogramma's te volgen voor studenten die meer uitdaging willen. Je kunt je natuurlijk ook altijd aanmelden bij studie- en studentenverenigingen. Kortom keuze genoeg!” 

    Lees meer

  • Zijn de bachelor- en masteropleiding Notarieel Recht aan de VU de enige notariële opleidingen in Amsterdam?

    Ja en dat maakt deze opleiding dan ook dubbel zo uniek! De opleiding Notarieel Recht wordt daarnaast al jaren zeer goed beoordeeld in de Nationale Studenten Enquête (NSE) en de Keuzegids Universiteiten. Om de overstap naar de universiteit zo klein mogelijk te maken is er verder in het eerste jaar een mentoraat. In de eerste helft van het collegejaar krijg je wekelijks les van je studentmentor. Je studentmentor leert je bijvoorbeeld hoe je jurisprudentie moet lezen en geeft een tentamentraining. Tot slot is het mogelijk om na het eerste studiejaar zonder vertraging over te stappen op de bachelor Rechtsgeleerdheid en andersom. Het eerste jaar is voor beide opleidingen namelijk hetzelfde.

  • Aanmelden

    Heb jij een hbo-propedeuse dat aan de eisen voldoet en wil je je aanmelden voor de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid of Notarieel Recht? Lees hier meer over de aanmeldprocedure bij de VU.

Wil je meer weten?

Heb je vragen?

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). Op donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei is de studentenbalie wegens Hemelvaart gesloten.

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl.

Of stuur een WhatsApp-bericht naar +31 (0)6 82548367.