Onderzoek naar de Connected World: Piek Vossen

‘Mijn robot laat zien hoe moeilijk communicatie is’

AFB Piek Vossen

‘Ik ben hoogleraar Computationale Lexicologie bij de afdeling Taal en Communicatie. Connected World is hét overkoepelende doel van mijn onderzoek. Ik onderzoek het begrip van taal door machines. Dat gaat vooral om drie aspecten: wáár praten we over, hóé benoemen we dat en wáárom doen we dat zo?

‘In mijn laatste grote onderzoeksprojecten NewsReader en Understanding Language by Machines leren machines taal te linken aan de wereld. We gebruiken onze resultaten om maatschappelijke debatten in kaart te brengen. Zo verzamelen we, ook met studenten, websites, blogs en nieuws over vaccinaties en bijwerkingen om te bepalen wie, wat, wanneer beweert, welke groepen in welk kamp zitten en hoe het debat zich ontwikkelt. Zo krijg je als internetgebruikers een rijker perspectief op informatie en kennis. Dat noem ik het Perspective Web: een Internet dat laat zien wat het perspectief is op kennis, informatie en meningen.

‘Verder heb ik een Pepper-Robot aangeschaft, die laat zien hoe moeilijk communicatie is en hoe belangrijk het is dat je met machines en robots kunt communiceren. Ze zijn de nieuwe verbinding tussen mens en techniek in de Connected World.’ Bekijk het filmpje over Pepper: Weekend of Science 2017: Talking with Robots (Sq Kids-Fast1080p30) from rhizomatique on Vimeo

Piek Vossen is hoofd van het Computational Lexicology & Terminology Lab, oprichter en president van de Global WordNet Association en lid van de KNAW en de KHMW. In 2013 won hij de NWO Spinozaprijs, ook wel Nederlandse Nobelprijs genoemd.

Meer onderzoek naar de Connected World