In 2019-2020 staat op de Vrije Universiteit Amsterdam het profileringsthema Governance for Society centraal in onderwijs en onderzoek, met als leidende vraag hoe je de weerbaarheid van de democratie vergroot met democratisch leiderschap. Heeft onze democratie die veerkracht in tijden van polarisatie, algoritmes, brexit, vluchtelingen en klimaatverandering?
Nieuwe leiders zijn nodig als we kijken naar groeiende maatschappelijke spanningen en ongelijkheid. Leiders, die de balans vinden tussen draagvlak en initiatief nemen, tussen luisteren naar burgers en hun verhalen omzetten in rechtvaardige acties. Acties die bijdragen aan het handelingsvermogen en de weerbaarheid van mensen en organisaties.
Dit speelt natuurlijk niet alleen in de politiek maar ook op andere plaatsen in de samenleving waar inspraak, verantwoordelijkheid, tolerantie en leiderschap democratisch georganiseerd zijn.
Governance for Society gaat over organisatiestructuren. Van overheden tot bedrijven tot internationale organisaties. Op de VU onderzoeken bestuurskundigen, filosofen, sociologen, economen, juristen, theologen en psychologen de manier waarop we onze samenleving besturen en organiseren om bij te dragen aan een betere maatschappij.