Reputatie en rankings

In toonaangevende rankings behoort de VU tot de wereldtop van universiteiten. Internationale rankings toetsen de zichtbaarheid van de universiteit. De belangrijkste doelgroep van rankings zijn internationale studenten. Rankings zijn een onderwijs georiënteerd instrument met als basis onderzoeksgegevens en gebruiken onderling verschillende methoden om prestaties van universiteiten te meten. Bij de VU zijn onderwijs en onderzoek nauw met elkaar verweven. De hoge kwaliteit van onderwijs en excellent onderzoek hebben de universiteit veel waardering bezorgd, waardoor de VU prominente onderzoekers uit zowel binnen- als buitenland aantrekt. Om deze positie te behouden, of natuurlijk een nog betere te verkrijgen, heroverweegt de VU de kwaliteit van onderwijs en onderzoek doorlopend. 

De meest bekende internationale ranglijsten zijn The Leiden ranking, The Times Higher Education World University Ranking en The Shanghai Ranking. Deze ranglijsten geven een indruk van de kwaliteit van onderwijs en onderzoek door instituten wereldwijd te beoordelen. Elke ranglijst gebruikt een andere reeks van indicatoren. Hierdoor kan de positie van elke universiteit verschillen afhankelijk van de beoordelingsmethode.

Ontwikkeling van de VU-ranking tussen 2012 en 2019/2020

Rankings_tm_2019

De VU beschouwt de Leiden ranking, met name zoals gebaseerd op de top 10 procent wetenschappelijke publicaties (PP(Top10 procent)), als de belangrijkste indicator van haar internationale positie vanwege het feit dat deze veel waarde hecht aan kwantitatieve indicatoren zoals onderzoek output, publicaties en citaties. De toppositie van de VU staat wel onder druk door toenemende concurrentie, onder andere vanwege toenemende investeringen in wetenschap in het buitenland. In het jaar 2019 staat de Vrije Universiteit Amsterdam in de Leiden ranking genoteerd als nummer 85 van de wereld, de nummer 30 van Europa en de nummer 5 van Nederland ten aanzien van de citatie-impact van toppublicaties op basis van PP top 10% binnen het onderzoeksgebied.

Ranking_Leiden_5jaar

Bron-VSNU