Reputatie en rankings

De hoge kwaliteit van onderwijs en onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt uit de excellente resultaten in internationale ranglijsten. Anders dan sommige landen heeft Nederland geen ranglijst voor universiteiten. Echter, verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat de VU Amsterdam tot een van de beste universiteiten van het land behoort.

De meest bekende internationale ranglijsten zijn The Leiden ranking, The Times Higher Education World University Ranking en The Shanghai Ranking. Deze ranglijsten geven een indruk van de kwaliteit van onderwijs en onderzoek door instituten wereldwijd te beoordelen. Elke ranglijst gebruikt een andere reeks van indicatoren. Hierdoor kan de positie van elke universiteit verschillen afhankelijk van de beoordelingsmethode.

Hieronder staat een overzicht van de (vier) meest bekende internationale ranglijsten en hoe de positie van de VU zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Vervolgens is er een weergave van de posities van de Nederlandse universiteiten.

Ontwikkeling van de VU-ranking tussen 2012 en 2017/2018

Tabel 1

In de Leiden ranking is de Vrije Universiteit Amsterdam in 2017-2018 de nummer 94 van de wereld, de nummer 32 van Europa en de nummer 8 van Nederland ten aanzien van de citatie-impact van toppublicaties (PP top 10% en fractional counting). Ten aanzien van absolute aantallen van publicaties en impact is de VU nummer 103 van de wereld, de nummer 25 van Europa en de nummer 5 van Nederland (P en fractional counting). In de Times Higher Education World University (THE) Rankings staat de Vrije Universiteit Amsterdam in 2017-2018 op de 165e plaats. In de 'Academic Ranking of World Universities' (ARWU), oftewel Shanghai Ranking heeft de Vrije Universiteit in 2017-2018 een wereldwijde positie van 104. In de Quacquarelli Symonds ranking (QS ranking) staat de Vrije Universiteit Amsterdam op positie 218.

Bij de VU zijn onderwijs en onderzoek nauw met elkaar verweven. De hoge kwaliteit van onderwijs en excellent onderzoek hebben de universiteit veel waardering bezorgd, waardoor de VU prominente onderzoekers uit zowel binnen- als buitenland aantrekt. Om deze positie te behouden, of natuurlijk een nog betere te verkrijgen, heroverweegt de VU de kwaliteit van onderwijs en onderzoek doorlopend. 

Tabel 2
Bron-VSNU