Leiden ranking

Het Centre for Science and Technology Studies (CWTS) van de Universiteit Leiden heeft een beoordelingssysteem op basis van bibliometrische indicatoren ontwikkeld. De Leiden ranglijst richt zich op alle universiteiten wereldwijd met een score 400+ geïndexeerde publicaties per jaar in het Web of Science. De 500 universiteiten met het hoogste aantal publicaties worden in de lijst opgenomen. Er worden verschillende lijsten gepubliceerd door de Leiden ranglijst. Elke ranglijst is gebaseerd op dezelfde data maar beoordeeld op basis van een andere prestatie-indicator. Een van de lijsten richt zich bijvoorbeeld geheel op het aantal publicaties, terwijl andere ook de omvang van het betreffende instituut in acht nemen.

De PP10% indicator geeft het proportie van de publicaties weer van een universiteit dat, vergeleken met vergelijkbare publicaties, tot de top 10% van de vaakst geciteerde publicaties horen. CWTS bestempeld de  PPtop 10% indicator daarom als de belangrijkste impact indicator van de Leiden Ranking omdat deze het meest stabiel is en niet sterk beïnvloed kan worden door een enkel zeer hoog geciteerd artikel.

Sinds 2011 publiceert CWTS ook ranglijsten over wetenschappelijke samenwerking en sinds 2013 ook 5 fieldrankings: Biomedical and Health Sciences, Life and Earth Sciences, Mathematics and computer science, Natural sciences and engineering, Social sciences and humanities.

Bekijk de alle Leiden ranglijsten 2013 op de website van de Leiden Ranking.