A Broader Mind

Verandert de wereld of verander jij de wereld?

For the English page, click here.

Inschrijven voor A Broader Mind Course 2020

De laatste mogelijkheid om in te schrijven voor deze cursus is op 28 en 29 januari 2020.

A Broader Mind is een nieuwe cursus bedoeld voor alle bachelorstudenten van de VU, met als doel om studenten van verschillende studie richtingen samen te brengen. Door samen te werken en ideeën uit te wisselen denk je na over hoe je de wereld om je heen kunt verbeteren. Tijdens de Engelstalige cursus werk je samen met andere studenten aan multidisciplinaire thema’s.

Je bent in totaal ongeveer 40 uur kwijt aan de cursus, wat neerkomt op ongeveer 3 uur per week. Je krijg nog geen studiepunten voor deze cursus, maar je ontvangt wel een certificaat waarmee je aan toekomstige werkgevers kunt aantonen dat je de cursus gevolgd hebt. Het is dus een mooie aanvulling op je CV! A Broader Mind is ontwikkeld om zowel persoonlijke als academische groei te stimuleren en om samen te werken met studenten van andere opleidingen.

Wat is a Broader Mind for Students - Business - Researchers

Wat is de rol en betekenis van de universiteit? Hoe blijven we relevant in een globaliserende wereld waar kennis steeds toegankelijker wordt en waar de maatschappij voor complexe uitdagingen staat? Waar wetenschap wordt afgedaan als ook maar ‘een mening’ en waarin het belangrijker wordt dat wij als universiteit vertellen wat we doen?  Met A Broader Mind speelt de VU in op de ontwikkelingen die de wereld van morgen tekenen en geeft zij invulling aan haar bijzondere identiteit. Wij geven kleur aan de unieke kenmerken van de VU zoals een diverse studentenpopulatie, onze maatschappelijke oriëntatie, sterk interdisciplinair onderzoek en een campus in het hart van de Zuidas.

'Verfrissend om visies en invalshoeken te horen van mensen die je tijdens je studie anders nooit had ontmoet. Het heeft mijn blik verrijkt en ik leef minder in een bubbel.’
Student Geneeskunde

De VU wil haar studenten de mogelijkheid bieden om zich op academisch, persoonlijk en maatschappelijk vlak, breder te ontwikkelen: studenten toerusten om in deze wereld succesvol en betekenisvol te kunnen zijn. Dat vraagt van studenten onder andere dat zij nadenken over wie ze zijn, hoe ze naar de werelden hun rol in de samenleving kijken en hoe ze zich tot anderen verhouden. 

A braoder mind is nauw verwant aan Community Service Learning, een innovatieve onderwijsvorm, waarbij je jouw kennis inzet voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Mirjam van Praag, voorzitter College van Bestuur bij opening academisch jaar 2018: 
“De universiteit van vandaag is een goede plek om ‘iets’ te worden, maar er moet ook ruimte zijn om ‘iemand’ te worden." 

VERANDERT DE WERELD OF VERANDER JIJ DE WERELD?
Hoe bereiken mens en digitalisering een gezond evenwicht? Hoe verminderen we armoede of het plasticgebruik? Vraagstukken die we vanuit verschillende persoonlijke inzichten en wetenschappelijke disciplines kunnen aanpakken. Tijdens A Broader Mind ga je zelf en samen met studenten van andere opleidingen aan de slag met actuele maatschappelijke thema’s. Online, offline en soms ook in de praktijk. Zo ontwikkel je jezelf op academisch, maatschappelijk en persoonlijk vlak. En draag je bij aan een betere wereld.

VERANDER JE TOEKOMSTPERSPECTIEF
Complexe maatschappelijke uitdagingen nemen toe en vragen om een multidisciplinaire aanpak. Tegelijkertijd spoort onze overheid je aan om je te specialiseren en snel af te studeren. Als dé universiteit met een maatschappelijke focus biedt VU je daarom ruimte voor verbreding en reflectie op jouw rol in de samenleving: de cursus A Broader Mind. De cursus en thema’s zijn speciaal voor VU ontwikkeld en door VU-studenten medevormgegeven.

 • Ga aan de slag met aansprekende thema’s. Multidisciplinaire thema’s die een belangrijke rol spelen in ons dagelijks leven en verder reiken dan je vakgebied. Je bekijkt ze vanuit persoonlijk, academisch en maatschappelijk oogpunt. Zo haal je het beste uit jezelf.
 • Kies uit 2 tracks met 4 maatschappelijke thema’s. In track A werk je aan The Human Body, Poverty, Rebellion & Success. In Track B komen The Digital World, Health & Happiness, Sustainability & Viewpoint & Worldview aan bod. Elk thema rond je in 2 weken af.
 • Wissel online en offline activiteiten af. Bekijk online inspirerende filmpjes, artikelen en ga via een forum in gesprek met andere studenten. Doe vervolgens een challenge waarbij je ook de confrontatie met jezelf opzoekt. Je sluit af met een evenement.
 • Werk samen met studenten van andere opleidingen. Zo verbreed je je horizon door een maatschappelijk vraagstuk vanuit verschillende wetenschappelijke en persoonlijke inzichten te benaderen. Dat je ook je netwerk uitbreidt is natuurlijk mooi meegenomen!
 • Word je bewust van je eigen rol en gedrag. Bij maatschappelijke vraagstukken ben jij medeoorzaak van het vraagstuk. Dus ben je ook een schakel in de oplossing. Zo kunnen we samen de wereld veranderen en verbeteren.
 • Versterk je cv en netwerk. Door je kwaliteiten verder te ontwikkelen en samen te werken met andere studenten versterk je je netwerk, cv en daarmee ook je toekomstperspectief. 
'Ik besef nu beter dat er verschillende vakgebieden nodig zijn om complexe vraagstukken op te lossen.'
Student Geneeskunde

PRAKTISCHE INFORMATIE

 • alle bachelorstudenten
 • Online, offline en challenges in de praktijk
 • Engelstalig
 • Periode 4 en 5 - 3 februari t/m 29 mei 2020 - behalve de examenweken
 • De bijeenkomsten zijn op dinsdag of woensdag van 17:30 tot 19:15 uur
 • Studiebelasting: 40 uur, ± 3 uur per week. De online activiteiten kun je op je eigen tijden doen
 • Ontvang een certificaat als je de cursus met goed gevolg doorloopt

DE CURSUS IS ONDERDEEL VAN HET A BROADER MIND PROGRAMMA

 • Je geeft je alleen op voor de cursus, deze is dus 'los' te volgen
 • Studenten van de bacheloropleidingen doen ook mee aan het onderdeel Community Service Learning. Een onderwijsvorm waarbij je je kennis in de praktijk inzet.
 • Daarnaast doet de VU longitudinaal onderzoek om de effecten van het A Broader Mind Programma op studenten en alumni op lange termijn te meten. Je kunt vrijwillig aan dit onderzoek meedoen en ontvangt daarvoor een jaarlijkse enquête met vragen over je persoonlijkheid, het studentenleven, je kijk op de wereld en je toekomstverwachtingen op de arbeidsmarkt.

SNEAK PREVIEW

Sneakpreview

Ben je benieuwd hoe het online gedeelte van de Course er nou uit ziet? Klik hier of scan de onderstaande QR-code voor een sneak preview!
Er wordt gevraagd om een e-mailadres op te geven om direct toegang tot de cursus te krijgen. Selecteer “I am a new user” en vul vervolgens je naam in. Je e-mailadres wordt door ons niet gebruikt of verspreid.

Je werkt samen met studenten van andere studies. Zo leer je om de thema’s vanuit verschillende disciplines te benaderden. Per thema ga je aan de slag vanuit een eigen persoonlijke vraag en een maatschappelijke uitdaging. Er komen 8 thema's aan de orde.

Track A
Track B
Success & FailureSuccess
De maatschappelijke uitdaging is: Kunnen we het maatschappelijke taboe op falen doorbreken?
Je persoonlijke vraag daarbij is: Hoe word ik succesvol door te leren van mijn mislukkingen?
Viewpoints and Worldview Viewpoints
De maatschappelijke uitdaging is: (Hoe) kunnen onze verschillende leefregels naast elkaar bestaan?
Je persoonlijke vraag daarbij is: Welke leefregels zou je willen volgen?
Poverty Poverty
De maatschappelijke uitdaging is: Wat kan de samenleving doen om armoede te verminderen?
Je persoonlijke vraag daarbij is: Zorg ik er ongemerkt voor dat armoede blijft bestaan?
Health & Happiness  Health
De maatschappelijke uitdaging is: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat anderen om ons heen gelukkiger worden?
Je persoonlijke vraag daarbij is: Hoe kan ik mijn geluk vergroten?
The Human Body Human
De maatschappelijke uitdaging is: Wat zijn de (morele) bezwaren op het gebied van menselijke gezondheid bij biotechnologische ingrepen?
Je persoonlijke vraag daarbij is: Ga ik mijn lichaam in de toekomst veranderen?
Digital World  icoon1
De maatschappelijke uitdaging is: Hoe beïnvloeden digitale innovaties de samenleving, zowel positief als negatief?
Je persoonlijke vraag daarbij is: Hoe beoordeel ik de (ethische) voor- en nadelen die digitale innovaties met zich meebrengen?
Rebellion Rebellion
De maatschappelijke uitdaging is: In hoeverre heeft de samenleving rebellie nodig?
Je persoonlijke vraag daarbij is: Wat voor rebel ben ik?
Sustainability Sustain
De maatschappelijke uitdaging is: Doe mee en help het plastic afval probleem op te lossen!
Je persoonlijke vraag daarbij is: Wat is mijn rol met betrekking tot de oorzaken, gevolgen en oplossingen van het plastic afval probleem?

Wil jij je ook breder ontwikkelen, je cv en loopbaan versterken? Schrijf je tussen 9 december 2019 en 13 januari 2020 in. 

button_broader_mind



Heb je vragen over de A Broader Mind Course, stuur dan een e-mail naar [email protected]

Govert BuijsTrekker van de A Broader Mind course is professor Govert Buijs, bijzonder hoogleraar politieke filosofie en houder van de Goldschmeding Chair ‘Economie & civil society’, bij de Faculteit Geesteswetenschappen. [email protected] - 020 - 598 66 83




PROGRAMMATEAM

Heb je algemene vragen over A Broader Mind, neem dan contact op met het programmateam:

Kirstin de Boer  Het programmateam
[email protected]
020 - 598  37 33

Nynke Rodenhuis 
[email protected]
020 - 598 63 12

Bouwteam

Zit je vol ideeën? Draag je graag bij aan innovatie van het onderwijs? Vind je het leuk om samen met studenten, docenten en andere enthousiaste medewerkers van de VU om invulling te geven aan een thema? We zijn op zoek naar enthousiaste studenten die willen meebouwen om de thema’s van de cursus verder vorm te geven en te verbeteren. Leuk en leerzaam en ook nog eens goed voor je cv en netwerk!

GEINTERESSEERD?
Voor vragen of aanmelden, stuur een e-mail naar [email protected]
Nieuwe projectleider voor 'A Broader Mind for business' (14-03-2019)

Vanaf 1 april start het nieuwe onderdeel A Broader Mind for business. Niet alleen binnen de VU is er behoefte aan persoonlijke ontwikkeling, inhoudelijke verdieping en verbreding en zijn er vragen over zin- en betekenisgeving. Op de Zuidas, onze naaste buren, spelen deze thema’s ook, maar dan bij mensen die verder in hun carrière zijn. De VU wil met A Broader Mind for Business de brug slaan naar de Zuidas en een programma starten dat raakt aan dezelfde thema’s. De projectleider zal een de leiding nemen om deze brug te slaan en een strategie te bouwen om verbinding te maken met potentiële partners voor samenwerking in A Broader Mind. De nieuwe projectleider is Marie Louise Voors en zal worden aangestuurd vanuit de dienst Bestuurszaken van de VU. 

Wil je meer lezen over de onderdelen van A Broader Mind? Lees dan de pitch.


AGENDA 

Woensdag 5 februari: kick-off event A Broader Mind course

Het is bijna zover. De A Broader Mind course gaat starten. Dit jaar hebben 300 studenten zich ingeschreven. Altijd al benieuwd naar wat deze unieke cursus inhoudt? Een cursus waarin studenten staan voor persoonlijke, academische en maatschappelijke uitdagingen? Verandert de wereld of gaan zij de wereld veranderen?

Kom naar het kick-off event!

Programma

18.00-18.10 uurOpening en welkom door de studentpresentatoren Fabienne van Rossenberg & Nouri Mabrouk
18.10-18.30 uurIntermezzo: Jochem Nooyen, illusionist
18.30-18.40 uurIntroductie A Broader Mind Course thema's:
- Jamie Fehribach, Chair Poverty (Track A) &
- Kas Houthuijs, Chair Health & Happiness (Track B)
- Maida Ammiwala, Chair Viewpoints & Worldview (Track B)
18.40-18.50 uurPresentatie: Thijs Biersteker, ecological artist
18.50-19.00 uur Vinod Subramaniam, Rector Magnificus VU: officiële lancering

---------

Bouwbijeenkomsten A Broader Mind Course
We zijn altijd op zoek naar enthousiaste studenten, docenten en medewerkers van de VU die mee willen bouwen aan de Course en ons willen helpen deze verder te ontwikkelen en verbeteren. Wil je ons helpen? Kom dan naar de bouwbijeenkomsten. Is A Broader Mind nieuw voor je? Tijdens de introductiebijeenkomst krijg je meer informatie over het project. Via de link bij de verschillende data kun je jezelf aanmelden voor één van de twee onderdelen of voor allebei. 


12 november 2019
16.00 - 17.00 Introductie 'A Broader Mind Course' voor geïnteresseerden (in HG-02A36)
17.00 - 19.00 Bouwbijeenkomst (in HG-02A36)

Meld je aan