Essaywedstrijd ‘Uit de kramp van het eigen gelijk’

Win € 100 met je essay en presenteer het op 25 november tijdens: 'Uit de kramp van het eigen gelijk' in het VU-Auditorium.

Op 25 november a.s. debatteren bekende politici, wetenschappers, professionals en de prijswinnaars over polarisatie. Wees erbij met je essay. Als je de prijs wint ontvang je een geldbedrag en mag je je essay presenteren aan het publiek. Op 17 november maken we de winnaars bekend.

Nederland polariseert rondom maatschappelijke veranderingen zoals de zogenaamde 'migratie- en vluchtelingencrisis', buitenlandse politieke ontwikkelingen en terreuraanslagen in Europa. De manier waarop we met elkaar praten over deze maatschappelijke problemen is drastisch veranderd. Ook als je ervoor kiest er niet aan mee te doen: deze verharding raakt ons allemaal. Polarisatie legt in feite het verlies van vertrouwen en verharding ten opzichte van elkaar bloot, hetgeen weer het gevoel van onveiligheid versterkt en stigma's en vooroordelen over 'de ander' bevordert.

Geef jij om Nederland en maak je je zorgen over polarisatie? Heb jij een sterke mening over de verharding tussen politici? Heb je een goed idee hoe we empathie kunnen bevorderen?

We nodigen je uit om een essay van maximaal 1.500 woorden te schrijven over een van de volgende drie thema's:

1) Verharding politiek debat
Het eerste onderdeel gaat over de verharde omgangsvormen jegens politici en tussen politici onderling. Is alles geoorloofd wanneer we elkaar publiekelijk de maat nemen? In hoeverre communiceren we nog echt met elkaar of beperken we ons tot onze eigen maatschappelijke 'bubbel'? Proberen we onszelf vooral te overtuigen van het eigen gelijk? Zijn we het verleerd om vanuit verschillende perspectieven tot integratieve oplossingen te komen? De verharding in het politieke debat straalt uit naar de rest van de samenleving. Steeds meer mensen hebben het vertrouwen in politici verloren en burgers onderling ook, met gevolg dat men zich 'veilig' terugtrekt in de eigen groep. De vraag is hoe we die ontwikkeling kunnen doorbreken en het politieke debat empathischer kunnen maken.

2) Verharding in de interactie met migranten en vluchtelingen
In het tweede onderdeel gaan we dieper in op de verharding van het discours waar het gaat om vluchtelingen en migranten. De felle weerstand bij de komst van een AZC in Steenbergen is een hard beeld van polarisatie. Hoe gaan gemeenten om met nieuwkomers en hoe zetten zij zich in om daarbij de empathie van burgers aan te spreken? Hoe gaan zij verharding onder migranten te lijf? Hoe kunnen we empathie in zetten om polarisatie tegen te gaan?

3) Verharding in de context van de rechtstaat
Het derde onderdeel gaat over het spanningsveld tussen ordehandhaving en burgers. De behoefte aan veiligheid bij sommigen is een beperking voor 'de ander'. We lezen dagelijks in de krant over etnisch profileren en pro-actieve politiecontroles. Tegelijkertijd krijgen ordehandhavers in toenemende mate te maken met negatieve uitlatingen of zelfs fysieke agressie. Hoe kan empathie ingezet worden om de polarisatie van de relatie tussen ordehandhavers en bepaalde groepen burgers te verminderen?

Stuur je essay uiterlijk 10 november in naar [email protected] (onder vermelding van je naam, studie en leeftijd en op welk thema je inschrijft) en maak kans om op het podium te staan op 25 november a.s. tussen bekende politici, wetenschappers en professionals!

Alle indieners zijn van harte uitgenodigd bij het symposium dat op 25 november tussen 13.00 en 18.00 plaatsvindt op de Vrije Universiteit.

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de organisatoren van het symposium en de essaywedstrijd (contactpersoon Meltem Halaceli, [email protected]).