Informatie voor leerlingen

Voor jou als leerling heeft het Pre-University College diverse programma’s ontwikkeld waarvoor je je via de coördinator van jouw school kunt opgeven als de school is aangesloten bij het Pre-University College. Kijk in de lijst met scholen of jouw school is er bij staat.

Zit je in 4, 5 of 6 vwo en heb je naast je school tijd en zin in een nieuwe uitdaging? Dan is een masterclass misschien wel iets voor jou. De masterclasses bestaan uit vier colleges die worden gegeven door docenten van de Vrije Universiteit Amsterdam. Je leert onderwerpen op een wetenschappelijke manier te benaderen en hier zelfstandig aan te werken, je doet onderzoek en tijdens het laatste college houd je samen een presentatie voor je medestudenten.

Maar een masterclass is veel meer dan dat. Je krijgt namelijk niet alleen college, je maakt ook kennis met de universiteit, de campus en je komt te weten wat studeren allemaal inhoudt. Tijdens de masterclasses word je altijd begeleid door een student-assistent. Hij of zij maakt jou wegwijs binnen de universiteit, beantwoordt al je vragen en kan je helpen als je tegen problemen aanloopt. 

Voor wie? 
 • Je kunt extra vakken volgen naast je vwo-programma 
 • Je wil tijd investeren en kunt goed zelfstandig werken 
 • Je bent nieuwsgierig en creatief 
 • Je gaat flexibel om met stressvolle situaties 
 • En als laatste: je kunt goed samenwerken en organiseren

Hoe werkt het?

 • Kijk eerst of jouw school lid is van het Pre-University College. Als dat zo is, kun je je via de coördinator bij jou op school aanmelden. De coördinator en jouw mentor(en) bepalen of je wordt toegelaten. 
 • Masterclasses worden twee keer per jaar gehouden: in het voorjaar en in het najaar. 
 • Per ronde heb je de keus uit zo'n 20 masterclasses over allerlei thema's. 
 • De masterclasses bestaan uit 3 à 4 bijeenkomsten van ongeveer 3 uur en daarnaast doe je ook onderzoek. 
 • Je betaalt zelf alleen de reiskosten.

Selectie en deelname
Ben je geïnteresseerd in een masterclass bij het Pre-University College en doet jouw school mee? Meld je dan aan via de Pre-University College coördinator op jouw school. De coördinator en je mentor(en) bepalen of je wordt toegelaten bij het Pre-University College. Het is aan jou om hen te overtuigen dat je dit wilt en kunt. Dit kun je doen door jezelf te te presenteren via een motivatiebrief, een filmpje of een andere creatieve uiting. Jouw presentatie moet wel altijd antwoord geven op de volgende vragen:

 • Waarom wil je deelnemen aan het Pre-University College en wat wil je leren?
 • Waarom zou je deze kans willen krijgen, wat is je uitdaging?
 • Welke ambitie heb je, en waar ben je nieuwsgierig naar?
 • Wat zijn je zwakke en sterke punten?
 • Wat vind je maatschappelijk belangrijk?
 • Vind je het leuk om met andere leerlingen samen te werken?
 • Welke masterclass zou je willen kiezen?

Studiebelasting
Tussen de 30-40 uur

Locatie
Vrije Universiteit Amsterdam

Contact
Loes Mulders, Projectleider
e-mail: [email protected]

Wil jij goed op je studiekeuze voorbereid zijn en straks het beste uit jezelf en jouw studie halen, maar hebben je ouders niet gestudeerd op een universiteit? Of hebben ze wel gestudeerd, maar op een universiteit in het buitenland? Dan bestaat de kans dat je thuis onvoldoende steun krijgt, waardoor je misschien verkeerde keuzes gaat maken.

Zit je in 5 vwo en herken jij je hierin? Geef je dan op voor Be Prepared. Dit programma bereidt je voor op alle problemen waarmee je tijdens je studiekeuze en daarna te maken kunt krijgen en leert je hoe je daar dan mee om moet gaan. Het programma helpt je bij het maken van de juiste studiekeuze en je leert hoe je straks effectief kunt studeren.

Je kunt je opgeven voor Be Prepared via de coördinator van jouw school.

Studiebelasting
Drie dagen

Locatie
Vrije Universiteit Amsterdam

Zie hieronder een korte impressie van het programma Be Prepared van studiejaar 2018-2019.

Zit je in de derde klas van het VWO? Dan maak je dit schooljaar een keuze uit een van de vier profielen: Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek. De profielkeuze bepaalt welke studie je straks wel kan gaan doen en welke niet. Een keuze die best lastig kan zijn, want hoe weet je nu of je het goede profiel hebt gekozen?

Het profielkeuze derde klas traject helpt je daarbij! Je onderzoekt samen met studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam wat jouw talenten zijn en hoe je die succesvol kunt inzetten om het profiel te kiezen dat bij jou past. Je leert hoe je tot een keuze komt en wat een keuze kan beïnvloeden. Maar ook dat een keuze altijd kan worden bijgesteld.

Wat is het programma
Studenten van de VU komen naar jouw school en verzorgen een les over de vier profielen. De les heeft als thema 'suiker' en wordt aan de hand van de vier profielen behandeld. Elk profiel werpt een ander licht op het thema, waardoor de onderlinge verschillen tussen de vier profielen duidelijk worden. De studenten vertellen ook over hun eigen profielkeuzes en wat zij op dit moment studeren. 

Het programma wordt klassikaal aangeboden. Voor meer informatie kun je terecht bij de coördinator van jouw school. 

Tijdsduur
1 uur

Locatie
Op school 

Aanmelden voor het programma
Via de coördinator van jouw school

Als je een profielwerkstuk moet maken, dan wil je dat natuurlijk zo goed mogelijk doen.
In het programma Profielwerkstukstarter leer je precies welke vaardigheden je daarvoor nodig hebt en hoe je die toepast. Het programma bestaat uit de modules: 'Onderzoeksvraag', 'Bronnen' en 'Methode, conclusie en discussie'. Na het volgen van alle modules weet je hoe je een goede onderzoeksvraag opstelt, hoe je de juiste bronnen kunt zoeken en vinden en hoe je een goed onderbouwde conclusie moet schrijven. Voor meer informatie kun je terecht bij de coördinator op jouw school.

Tijdsduur
Drie modules van 1 uur

Locatie
Op school

Aanmelden
Via de coördinator van jouw school

Als jij straks je profielwerkstuk moet gaan maken is het natuurlijk belangrijk dat je een onderwerp hebt. Maar je moet ook weten hoe je een probleemstelling formuleert en hoe je bronnen kunt vinden waarmee je jouw probleemstelling onderbouwt. Daarbij is het heel belangrijk dat die bronnen betrouwbaar zijn. En dat blijkt nu juist soms erg lastig. Vaak moet je voor die informatie betalen of is de informatie niet goed bruikbaar. Voor leerlingen in 5 en 6 vwo die hun profielwerkstuk moeten gaan maken, maar ook voor leerlingen die bij het Pre-University College een masterclass volgen of hebben gevolgd, organiseren we twee keer per jaar het college Wetenschappelijke literatuur zoeken en gebruiken.

Wat leer je?
Het Pre-University College organiseert (samen met de Bètapartners) twee keer per jaar een middag waar je leert hoe je wetenschappelijke literatuur zoekt en hoe je die vervolgens gebruikt. De middag begint met een hoorcollege over de plaats van literatuur in wetenschappelijk onderzoek. Je krijgt zoektips, live demonstraties van het zoeken naar literatuur en je leert hoe je de gevonden literatuur beoordeelt op relevantie, kwaliteit en plagiaat.

Zelf literatuur zoeken
Vervolgens ga je zelf aan de slag met het zoeken van literatuur over een door jou gekozen onderwerp. Dit kan bijvoorbeeld het onderwerp zijn van je profielwerkstuk. Je krijgt dan toegang tot de databank van de Vrije Univesiteit Amsterdam, waar je gratis allerlei informatie kunt zoeken over jouw onderwerp.

Voorproefje op de middag
Wil je je alvast een voorproefje op deze middag? Neem dan een kijkje op Literatuuronderzoek beginnen. Hier kom je alles te weten over goed wetenschappelijk onderzoek doen, je kunt filmpjes bekijken over het onderwerp en je kunt zelf oefenen.

Praktische informatie
De middag wordt twee keer per jaar in het najaar georganiseerd op de Vrije Universiteit Amsterdam. Als jouw school lid is van het Pre-University College, dan krijg je van jouw coördinator een maand van te voren automatisch een link waarmee je je kunt inschrijven.

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een masterclass of een van de andere programma’s? Kijk dan in de lijst met deelnemende scholen of jouw school is aangesloten bij het Pre-University College. Staat jouw school erbij, dan kun je terecht bij de coördinator op jouw school voor meer informatie.