Erfgoedstudies (duaal)

De masteropleiding Erfgoedstudies (duaal), programma Museumconservator is een duale opleiding (één jaar onderwijs, één jaar praktijk) voor studenten die geïnteresseerd zijn in de museumpraktijk. Voor toelating geldt een selectie. Tijdens de masteropleiding bereid je je uitvoerig voor op werk in de museumwereld. Het onderwijs vindt deels aan de universiteit plaats en deels in het museum, in de vorm van een praktijkjaar in een van de deelnemende musea. Je houdt je bezig met behoud en beheer van cultureel erfgoed, collectievorming en presentatie van kunst, de rol van musea als podium voor de eigentijdse beeldcultuur en het interesseren van nieuwe publieksgroepen.

De masteropleiding is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de UvA en zeven grote musea (het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Amsterdams Historisch Museum, het Stedelijk Museum en het Tropenmuseum in Amsterdam, het Centraal Museum in Utrecht en Museum Boijmans in Rotterdam). De master geeft je goede kansen op een baan: musea hebben voortdurend behoefte aan nieuwe stafleden vanwege de grote mobiliteit van museummedewerkers.

In het eerste halve jaar van de master Erfgoedstudies (duaal), programma Museumconservator kies je onderdelen (9 stp) uit de algemene masteropleiding Kunstgeschiedenis en/of de onderzoeksmaster (Kunst- en cultuurwetenschappen (research), programma VAMA). Daarnaast volg je de cursus Verzamelen en presenteren, die in samenwerking met de UvA wordt aangeboden. Het praktijkjaar (60 stp) valt in de tweede helft van het eerste jaar en de eerste helft van het tweede jaar. Parallel aan de stage volg je een discussiecollege Museumproblematiek (12 stp) over actuele ontwikkelingen binnen de nationale en internationale museumwereld. Je sluit de opleiding af met een scriptie (18 stp).

Opleidingsschema (.doc)

M Erfgoedstudies (duaal)