Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Bepaal de toekomst van nieuwe generaties

Wil jij het verschil maken in de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren? Wil jij uitgedaagd worden om je opgedane kennis te vertalen naar de praktijk van opvoeding, onderwijs, hulpverlening en onderzoek?

Dan is de masteropleiding Pedagogische Wetenschappen de juiste studie voor jou!

Check of je aan de toelatingseisen voldoet en meld je aan

  • Ik heb een Nederlandse WO-bachelor of VU pre-master Pedagogische Wetenschappen

    Met een bachelordiploma Pedagogische Wetenschappen van de VU of van een andere universiteit kun je direct instromen in de masteropleiding Pedagogische Wetenschappen. Met een volledig afgeronde pre-masteropleiding Pedagogische Wetenschappen aan de VU én het keuzevak voorbereidend op de gekozen specialisatie ben je direct toelaatbaar in het aansluitende studiejaar.

    Beschik je niet over één van de bovengenoemde diploma’s, dan kun je mogelijk op verzoek worden toegelaten.

    Voor de masterspecialisatie Orthopedagogiek gelden de volgende toelatingseisen:

    Ben je in het bezit van een verwant universitair bachelordiploma Psychologie, Sociale wetenschappen, Onderwijskunde of Onderwijswetenschappen plus:

    • minor (30 EC) op het gebied van de Pedagogische Wetenschappen en minimaal 6 EC op het gebied van diagnostiek, of
    • minor (30 EC) op het gebied van de Klinische Psychologie, Klinische (en cognitieve) Neuropsychologie of Kinder- en Jeugdpsychologie binnen een bacheloropleiding Psychologie en minimaal 6 EC op het gebied van diagnostiek

    of ben je in het bezit van de Educatieve Master Primair Onderwijs (EMPO) plus:

    • minor Orthopedagogen in de Klinische Praktijk (30 EC), of
    • leerlijn profilering leerproblemen plus de vakken Jeugdhulp en gehandicaptenzorg (JHGZ) en Diagnostiek voor de Klinische Praktijk, kinderen en adolescenten

    dan kun je mogelijk op verzoek worden toegelaten. Hiervoor moet je een toelatingsverzoek indienen op je dashboard op VU.nl (zie Aanmelden).

    Voor de masterspecialisatie Onderwijs en Innovatie gelden de volgende toelatingseisen:
    Met een bachelordiploma Pedagogische Wetenschappen, Onderwijskunde, Onderwijswetenschappen, Universitaire Pabo of Educatieve Master Primair Onderwijs kun je direct instromen in de masteropleiding Onderwijs en Innovatie.

    Ben je in het bezit van een verwant universitair bachelordiploma Psychologie, Sociale wetenschappen, Wijsbegeerte, Godgeleerdheid, plus:

    • minor (30 EC) op het gebied van de Pedagogische Wetenschappen, of Onderwijswetenschappen
    • minor (30 EC) op het gebied van de Klinische Psychologie, Klinische (en cognitieve) Neuropsychologie of Kinder- en Jeugdpsychologie binnen een bacheloropleiding Psychologie

    dan kun je mogelijk op verzoek worden toegelaten. Hiervoor moet je een toelatingsverzoek indienen in VUnet (zie hieronder).

    Deadlines:

      • Deadline aanmelding in Studielink en in VUnet: 31 juli (VU-student) of 31 mei (student van een andere universiteit).
      • Deadline volledige inschrijving (incl. betaling collegegeld): 31 augustus.

    Aanmelden/inschrijven na de deadlines is niet mogelijk. Aanvullende documenten met betrekking tot je toelatingsverzoek aanleveren is wel mogelijk na de aanmelddeadline van 31 mei. Wij raden je echter aan je documenten zo spoedig mogelijk te uploaden, zodat je verzoek tijdig in behandeling kan worden genomen.

  • Ik heb een Nederlandse HBO bachelor (pre-master)

    Heb je een relevante hbo-bachelor of -master en wil je instromen in de master Pedagogische wetenschappen? Dan moet je eerst een pre-master volgen. In deze 1-jarige opleiding word je voorbereid op de master.

    Om tot de pre-master toegelaten te kunnen worden, dien je wel aan de toelatingseisen te voldoen.

  • Ik heb een buitenlands diploma

    Voor studenten met een buitenlands diploma gelden dezelfde toelatingseisen als studenten met een Nederlands diploma. Bekijk de VU-website voor algemene informatie over aanmelden en inschrijven met een buitenlands diploma.

    Taaleis 
    Als je je vooropleiding niet in een Nederlandstalig land hebt gevolgd, dan moet je aantonen dat je de Nederlandse taal voldoende beheerst om wetenschappelijk onderwijs met succes te kunnen volgen. Aan de eis kan worden voldaan door het met goed gevolg afleggen van één van de volgende examens:

    • Staatsexamen Nederlands als tweede taal, Programma II (NT2-II);
    • Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT), profiel Educatief Professioneel (EDUP) C1 of Educatief Startbekwaam (STRT) B2;
    • door de VU aangewezen buitenlandse examens, waarvan Nederlands deel uitmaakte.

    Het is jouw verantwoordelijkheid dat je niveau van Nederlandse taalvaardigheid voldoende is om alle verplichte onderdelen, waaronder het doen van een stage en het schrijven van een wetenschappelijke these, met succes te kunnen afronden. 

    Het bewijs van je Nederlandse taalvaardigheid kun je als extra document uploaden tijdens het aanmeldproces of per e-mail toesturen naar toelatingscommissie.fgb@vu.nl.

  • Aanmelden

    Hoe dien je een toelatingsverzoek in?

    • Je meldt je aan in Studielink voor de master Pedagogische Wetenschappen. Een aanmelding verplicht je tot niets en kan nog tot 1 september kosteloos geannuleerd worden. 
    • Je ontvangt inlogcodes waarmee je je aanmelding kunt afronden op je dashboard op VU.nl. 
    • Op je dashboard op VU.nl.selecteer je de specialisatie van je voorkeur:  Orthopedagogiek of Onderwijs en Innovatie. 

    Upload onder het kopje ‘diploma’ de volgende documenten. Kies ‘wijzig je keuze’ om een volgend document te uploaden. Je kunt alle onderstaande documenten als ‘diploma’ uploaden bij je toelatingsverzoek:
    a. Formulier C (Onderwijs en Innovatie) of Formulier D (Orthopedagogiek)
    b. Kopie vakinformatie uit de studiegids (als PDF bestand)
    c. (Gewaarmerkte) kopie diploma (indien reeds in je bezit)
    d. (Gewaarmerkte) kopie (voorlopige) cijferlijst

    Het is mogelijk dat je alleen het laatst geüploade document terugziet. De documenten die je eerder hebt geüpload worden niet verwijderd maar verdwijnen alleen uit zicht. Je kunt doorgaan met uploaden tot je al je documenten hebt geüpload. Het is ook mogelijk om al je documenten als één samengevoegd PDF bestand te uploaden.

    Onvolledige verzoeken worden niet in behandeling genomen.

    Deadlines:

      • Deadline aanmelding in Studielink en indienen toelatingsverzoek: 31 mei (student van een andere universiteit) of 31 juli (VU-student).
      • Deadline volledige inschrijving (inclusief betaling collegegeld): 31 augustus.

    Aanmelden/inschrijven na de deadlines is niet mogelijk.

    Aanvullende documenten met betrekking tot je toelatingsverzoek aanleveren is wel mogelijk na de aanmelddeadline van 31 mei. Wij raden je echter aan je documenten zo spoedig mogelijk te uploaden, zodat je verzoek tijdig in behandeling kan worden genomen.